Zamislite da možete da izgubite veliki broj kilograma za 3 meseca, a smete da jedete svu hranu kao i obično? Nema ograničenja u broju kalorija, broju obroka, pa čak ni većih promena kada je u pitanju izbor namirnica. Upravo ovaj vid mršavljenja predstavljen je u UN dijeti koju je kreirala Meghan Telpner još 2013. godine, a njena knjiga sa uputstvima za primenu ove dijete iste godine je proglašena svetskim bestselerom.

Popularna UN dijeta se sprovodi 90 dana, jednostavna je i daje dugoročne rezultate, čiji su efekti vidljivi već u prvih nekoliko nedelja. Sam naziv UN-dijeta govori kako ova vrsta mršavljenja podrazumeva gubitak kilograma bez dijeta, pa je odličan izbor za gurmane kojima je teško da se odreknu omiljene hrane.

Šta je UN dijeta i kako funkcioniše?

Dijeta koja to u stvarnosti nije, promoviše gubitak težine postepeno, prirodno i temeljno. UN dijeta je dugoročna, njeno idealno trajanje je 90 dana, u kojima se ostvaruje najveći potencijal – gubitak od 18 do 20 kilograma, a u slučaju da želite da izgubite manji broj kilograma, moguće je zaustaviti kada dostignete broj koji ste postavili kao cilj.

Strategija ishrane sastoji se od četiri dnevna plana koji naglašavaju nutritivnu vrednost namirnica. Dakle, UN dijeta podrazumeva:

  • Proteinski dan
  • Skrobni dan
  • Dan ugljenih hidrata
  • Voćni dan
  • Dan na vodi

dijeta-shutterstock-581654332.jpg
Shutterstock 

Sa naglaskom na nutritivnu vrednost namirnica, osnovna pravila UN dijete uključuju:

  • Izbegavanje preskakanja obroka
  • Užine su dozvoljene tokom voćnog dana
  • Konzumiranje alkohola je potpuno zabranjeno
  • Čaj i kafa su dozvoljeni, ali treba paziti da budu nezaslađeni
  • Unos vode tokom dana treba da bude najmanje 2 litra
  • Za pripremu hrane preporučljivo je koristiti biljna ulja - kokosovo, maslinovo
  • Strategija ishrane – unos hrane po danu ne treba preskakati jer svaka namirnica ima određenu nutritivnu vrednost
  • Iako su sve namirnice dozvoljene, pokušajte da izaberete one sa manje kalorija
  • Preporučuje se čokolada sa visokim sadržajem kakaa
zdrava-ishrana-artritis-shutterstock-2306863315.jpg
Shutterstock 

Koji su prednosti i nedostaci UN dijete?

Iako se, kao i mnoge druge dijete, pokazala kao efikasna za mršavljenje i dobro je prihvaćena kod svih koji ne vole previše da menjaju svoje navike u ishrani, UN dijeta se preporučuje isključivo odraslim i zdravim osobama, a nakon što je 90. - dnevni ciklus je završen, preporučuje se pauza od 3 meseca.

Prednosti UN dijete:

  • Nema izgladnjivanja
  • Nema preskakanja obroka
  • Nema ulaganja posebnog dodatnog napora
  • Jednostavno se primjenjuje
  • Deluje učinkovito na gubitak kilograma

Nedostaci UN dijete:

  • Ne usvajaju se pozitivne navike u ishrani
  • Traje prilično dugo, zbog čega mnogi ljudi ne izdrže svih 90 dana
  • Jo-Jo efekat - izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju
  • Opasnost od anemije i gubitka kalcijuma
  • Strogost u ishrani tokom ovog plana ishrane često dovodi do nekontrolisanog uživanja tokom dana kada se jedu proteini i ugljeni hidrati
  • Postoji mogućnost opterećenja organa za varenje, a treba obratiti pažnju na nivo insulina i pravilno funkcionisanje štitaste žlezde
stockphotointeriorofwoodenpantrywithproductsforcookingadultwomantakingkitchenwareandfoodfrom1438546592.jpg
Shutterstock 

Meni i osnovni principi dijete

Kako se UN dijeta sastoji od četiri različite vrste ishrane gde su makronutrijenti podeljeni po danu, oni koji biraju ovu vrstu ishrane treba striktno da poštuju uputstva. Pored dana proteina, skroba, voća i ugljenih hidrata, jednom mesečno se praktikuje i dan na vodi.

Tokom dijete UN doručak je uvek isti - dva komada voća. Voće se ne sme mešati pa su to 2 jabuke, 2 kruške ili ekvivalentna količina šumskog voća, šolja borovnica i sl.

Četvorodnevni ciklus ishrane tokom UN dijete uvek počinje proteinskim danom, a preporučuje se da se svi obroci konzumiraju do 20 časova.

Proteinski dan: Tokom proteinskog dana dozvoljeno je jesti proteine kao što su meso, riba, jaja, tofu ili sejtan u kombinaciji sa velikom količinom nekaloričnih povrća – karfiolom, keljom, celerom, spanaćem, pečurkama. Uz kuvano nekalorično povrće, dobro je jesti veće količine salate – zelene salate, cvekle, paradajza i krastavca.

Skrobni dan: Sledi posle proteinskog dana i preporučuje se pripremanje jela sa pasuljem, graškom, šargarepom, spanaćem, brokolijem, sočivom, krompirom i pirinčem, odnosno sa svim vrstama skrobnog povrća. Najbolji način da provedete skrobni dan u UN ishrani je da pripremite čorba bez puno masti i mesa, a kao prilog možete uzeti i 1-2 kriške hleba i veću količinu salate.

Dan ugljenih hidrata: Tokom dana ugljenih hidrata možete jesti sve vrste testenina, a preporučuje se kombinovanje sa različitim povrćem. Možete pripremiti i picu čije se testo pravi bez kvasca, bez sira i sa povrćem na vrhu. Između ostalog, možete pripremiti i zdrave palačinke – bez mleka i jaja, dozvoljeno je jesti sve vrste žitarica koje možete pripremiti u kombinaciji sa čokoladom za kuvanje.

Voćni dan: Voće je dozvoljeno tokom dana, a možete biti kreativni i praviti smutije sa različitim kombinacijama voća.

Dan na vodi: Održava se jednom mesečno, a najbolje je tokom vikenda. Vodu je moguće zameniti svežim sokovima koji nisu dodatno zaslađeni, a preporučuje se i konzumacija kofeina i raznih biljnih čajeva. Tokom vodenog dana, telo prirodno dostiže stanje ketoze kada telo prirodno sagoreva masno tkivo.

mrsavljenje-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Kako održati postojeću težinu nakon 90 dana?

Nakon 3 meseca pravilnog pridržavanja preporučenog plana ishrane, takođe se javljaju promene u metabolizmu. Tako se ljudi koji su proveli 90 dana na UN dijeti brže zasite i imaju smanjen unos hrane.

Da se ​​izgubljeni kilogrami ne bi vratili, potrebno je aktivno raditi na održavanju težine kroz zdrave obroke koji kombinuju proteine, skrob, ugljene hidrate i voće. za održavanje težine, nakon UN dijete, striktno pridržavanje strategije makronutrijenata dnevno više nije potrebno. Ipak, preporučuje se da doručak koji se sastoji od voća ostane standard za početak dana.

Prenela: O.M.

(izvor: telegram.hr/kurir.rs)