7 zdravih zamena za so: Na ovaj način smanjujete rizik od visokog pritiska za 40 %
Ukoliko se obična so zameni zdravijim opciaja, može se smanjiti učestalost hipertenzije ili visokog krvnog pritiska kod starijih osoba bez povećanja rizika od epizoda niskog krvnog pritiska. Ljudi koji su koristili zamenu za so imali su 40 odsto nižu verovatnoću da dožive hipertenziju u poređenju sa onima koji su koristili običnu so.
Ova studija je objavljena u magazinu Journal of the American College of Cardiology.
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, hipertenzija je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost. Pogađa preko 1,4 milijarde odraslih i rezultira sa 10,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom sveta, piše magazin Science Daily.
So je jedan od najčešće koripćenih začina. Iako umerena upotreba obično nije zabrinjavajuća, preveliki unos soli je povezan sa visokim krvnim pritiskom i drugim zdravstvenim problemima.
Mnogi ljudi sa hroničnim zdravstvenim problemima moraju smanjiti unos soli, pa umesto nje možete probati nekoliko biljaka, začina i drugih sastojaka da biste svom omiljenom jelu dodali ukus, piše magazin Healthline.
Beli luk
Beli luk je oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja sadržaja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i udvostručiti količinu belog luka u receptima za sosove od paradajza i marinade. Beli luk takođe daje odličan ukus supama i pomfritu.
Ovo povrće ima i brojne zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da jedinjenja belog luka mogu da ojačaju imunitet, snize krvni pritisak i unaprede zdravlje mozga.
Dimljena paprika
Pikantni ukus dimljene paprike prati tamnocrvena boja. Dodajte ga u tako meso, variva i soseve. Ovaj začin ima i nekoliko zdravstvenih prednosti. Sttudije navode da jedinjenje paprike kapsaicin, koje neke vrste paprike čine ljutim, može zaustaviti rast ćelija raka, navodi National Library od Medicine.
Ruzmarin
Ruzmarin je popularna biljka koja se često koristi kao dodatak uljima za umakanje. Razmislite o dodavanju svežeg ili sušenog ruzmarina u supe, variva i pečenje, kao i pečeno povrće, prelive, sosove i hleb.
Mleveni crni biber
Sol i biber su klasičan kulinarski duo. Ipak, ako želite da smanjite količinu soli, jednostavno posegnite za mlinom za biber. Crni biber je dobar dodatak supama, pečenom mesu, testeninama i drugim slanim jelima.
Osim toga, crni biber može smanjiti upalu koja je povezana sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i rak. Takođe, možete probati i beli biber ili mešavine bibera u zrnu.
Osušeni luk ili luk u prahu
Poput belog luka, crni luk nudi pojačanje ukusa skoro svakom ukusnom receptu.
Konkretno, sušeni luk ili crni luk u prahu su moćniji od svežeg luka i mogu zameniti so u pomfritu, supama, čorbama, umacima i salsama. Nudi malo začina sa naznakom slatkoće.
Đumbir
Svojim oštrim, ljutkastim ukusom, đumbir može zameniti so u mnogim jelima. Možete mešati sveže seckani koren đumbira ili sušeni đumbir u pomfrit, sosove, marinade, napitke i supe.
Štaviše, ovaj koren se vekovima koristio u medicinske svrhe. Ima antiinflamatorne efekte i može, između ostalog, pomoći kod bolova u mišićima.
Balzamiko sirće
Balzamiko sirće ima oštar, kiselkast ukus sa primesama slatkoće. Takođe, ističe prirodne ukuse hrane, minimizirajući potrebu za solju.
Koristite balzamiko sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga kuvate u loncu na laganoj vatri, dobijate još ukusniji sirup koji možete preliti preko svežeg paradajza ili pečenog povrća.
Prenela: O.M.
(izvor: sciencedaily.com/healthline.com/kurir.rs)
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice