7 namirnica koje podstiču lučenje hormona sreće: Čim ih pojedete serotonin skače
Foto: Shutterstock

zdravo i korisno

7 namirnica koje podstiču lučenje hormona sreće: Čim ih pojedete serotonin skače

Ishrana -

Na podizanje vašeg raspoloženja i postizanje osećaja blagostanja utiču različiti faktori, uključujući hranu koju konzumirate. Ukoliko želite da pospešite lučenje hormona sreće, uvrstite u svoju ishranu ovih namirnica.

Tamna čokolada

Uživanje u tamnoj čokoladu može izazvati oslobađanje endorfina, prirodnog načina za podizanje raspoloženja. Pored toga, banane jedinjenja koja povećavaju nivoe serotinina, doprinoseći osećaju sreće.

Masna riba

Bogate omega-3 masnim kiselinama, ribe kao što su losos i pastrmka su povezane sa povećanim nivoima serotnina i dopamina, što pomaže u poboljšanju raspoloženja. Ove zdrave masti su veoma važne za optimalnu funkciju mozga.

Banane

Prepune triptofana, aminokiseline koju telo pretvara u serotonin, banane mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju simptoma depresije.

Bobičasto voće

Bobice su bogate antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa i upale, što može doprineti poremećajima raspoloženja. Takođe sadrže vitamin C, koji podržava proizvodnju dopamina.

fermentisana hrana
foto: Shutterstock

Probiotici

Zdravlje creva je povezano sa mentalnim zdravljem, a hrana bogata probioticima, kao što su jogurt i fermentisana hrana, može poboljšati zdravlje creva. Takođe, mogu uticati na povećanje proizvodnje serotonina.

Zeleno povrće

Spanać, kelj i drugo lisnato zeleno povrće sadrže folat, jedan od vitamina B koji je ključan za sintezu serotonina i dopamina. Takođe je poznato da smanjuje nivo stresa.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke, kao što su bademi, orasi i semenke suncokreta, prepuni su esencijalnih hranljivih materija zajedno sa magnezijumom, mineralom koji podržava proizvodnju dopamina.

Prenela: O.M.

(izvor: healthshots.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track