3 izvrsna posna jela i dezert za Veliki petak: Obiluju vitaminima, ukusna su i zasitiće vas
Ukoliko nemate ideju kakva jela biste pripremili za danas, prenosimo vam nekoliko recepata Tatjane Popović, health couch-a i nutricioniste. Ovo su njeni predlozi za doručak, ručak, večeru i desert.
Doručak - Štapići od palente sa veganskim parmezanom i domaćim kečapom
Vreme pripreme: 30 minuta i dodatno vreme za hlađenje
Količina: 25-30 štapića
Potebno je:
- 450 g palente
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¼ šolje veganskog parmezana
- ½ kašike sušenog origana
- ½ kašike sušenog bosiljka
- 1 činijica domaćeg kečapa
Priprema:
Skuvajte palentu prema uputstvu sa pakovanja, tako da ne bude retka. Odmah nakon kuvanja kuvanu palentu sipajte u vatrostalnu posudu prečnika 20×20 cm. Rasporedite je po svim uglovima posude, te je stavite u frižider na sat vremena ili u zamrzivač na 30 minuta. Palenta treba da bude veoma čvrsta i hladna.
Izvadite palentu iz frižidera ili zamrzivača. Zatim je isecite na pravougaone oblike (štapiće) kako biste je pripremili za pečenje. Odložite je u posudu srednje veličine.
Zagrejte rernu na 180 °C, te tepsiju za pečenje obložite papirom za pečenje. Poslažite štapiće od palente u tepsiju, te ih prelijte sa prethodno izmešanim maslinovim uljem, veganskim parmezanom, te sušenim origanom i bosiljkom.
Štapiće pecite oko 30 minuta. Na pola vremena ih okrenite, kako bi se ravnomerno ispekli.
Ostavite štapiće od palente da se ohlade nekoliko minuta pre nego što ih izvadite iz tepsije. Poslužite ih uz domaći kečap i uživajte.
Ručak - Meksičke punjene paprike
Vreme pripreme: 45 minuta Količina: 4-6 porcija
Potrebno je:
- 1 šolja kuvane kinoe
- 2 šolje bujona od povrća ili vode
- 4 paprike, očišćene od semenki i prepolovljene po dužini
- ½ šolje paradajz pelata u kockicama, začinjenog po želji, i još malo za serviranje
- 1 kašika nutritivnog kvasca, po želji
- 2 kašičice kumina
- so i biber po ukusu
- 1 ½ kašičica mlevene ljute paprike
- 1 ½ kašičica belog luka u prahu
- 400 g crnog pasulja, kuvanog i proceđenog
- 1 šolja kukuruza, kuvanog i proceđenog
- 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za serviranje (po želji):
- 1 avokado, seckan na kriške
- sok od limete
- 3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
- 2 kašike crvenog luka, sitno seckanog
- salsa sos
Priprema: Sipajte kinou i bujon od povrća ili vodu u šerpu, te kuvajte dok ne proključa. Nakon toga, smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte kinou još oko 20 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari. U velikoj posudi pomešajte kinou i ostale sastojke, osim paprika i maslinovog ulja. Mešajte dok se sastojci ne sjedine.
Zagrejte rernu na 180°C, te tepsiju obložite papirom za pečenje. Poslažite paprike na tepsiju, pa ih premažite maslinovim uljem. Paprike, zatim, napunite dobijenom mešavinom od kinoe, te tepsiju pokrijte folijom.
Pokrivene paprike pecite oko 30 minuta. Sklonite foliju, povećajte temperaturu na 200 °C, te ih pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Servirajte uz sastojke po želji i uživajte.
Večera - Kinoa salata sa narandžom i nanom
Vreme pripreme: 30 minuta
Količina: 2-4 porcije
Potrebno je:
- 1 šolja kuvane kinoe, oceđene
- ½ šolje kuvane leblebije, oceđene
- 3 narandže, oguljene i isečene na kolutove
- ½ crvenog luka, seckanog na kockice
- ½ šolje sušenih brusnica
- 3-4 kašike svežih listova nane, sitno seckanih
- 3-4 kašike svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
- 1 šaka rukole
Sastojci za dresing:
- ¼ šolje jabukovog sirćeta
- sok od 1 narandže
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, izgnječen
- so i biber po ukusu
Priprema: Skuvajte kinou i leblebiju prema uputstvima sa pakovanja, te ih ocedite i ostavite sa strane.
Pomešajte sve sastojke za dresing u manjoj posudi, te dobijeni dresing ostavite sa strane.
U velikoj posudi pomešajte kinou, leblebiju, kriške narandže, crveni luk, brusnice, listove sveže nane, sveže peršunovo lišće i rukolu, te sve prelijte dobijenim dresingom. Poslužite i uživajte.
Desert - Bezglutenski mafini sa borovnicama
Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 9-12 komada
Potrebno je:
- 4 lanena jaja (Pomešajte 1 kašičicu mlevenog lanenog semena i 3 kašičice vrele vode za svako laneno jaje.)
- 1 šolja brašna od pirinča
- 1 šolja ovsenog brašna + 1-2 kašike za borovnice
- 8 kašika kokosovog šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- ¾ šolje nezaslađenog bademovog mleka, i još malo po potrebi
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 kašike kokosovog ulja, otopljenog
- 1 šolja borovnica
Priprema: Zagrejte rernu na 180°C, te u kalup za mafine stavite korpice za mafine. U velikoj posudi pomešajte ovseno i brašno od pirinča, kokosov šećer, sodu bikarbonu i so.
U drugoj posudi pomešajte bademovo mleko, vanila ekstrakt, kokosovo ulje i lanena jaja, te sve dobro promešajte. Sipajte vlažne sastojke u suve i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ukoliko je smesa retka, dodajte kašiku ovsenog brašna, a ukoliko je gusta, dodajte malo bademovog mleka da dobijete žitku masu.
Uvaljajte borovnice u 1-2 kašike ovsenog brašna kako ne bi pale na dno smese prilikom pečenja, a zatim ih dodajte u smesu. Dobijenu smesu ravnomerno sipajte u kalup za mafine, te preko nje stavite još malo borovnica.
Mafine pecite 25-30 minuta, odnosno dok kora mafina ne postane zlatne boje. Takođe, čačkalicom možete proveriti da li su mafini pečeni u sredini. Ostavite mafine nekoliko minuta da se ohlade, te ih izvadite iz kalupa. Servirajte i uživajte.
Prenela: O.M.
(izvor: TotallyWellness/Zdravlje.kurir.rs)
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu