Karfiol ima velike hranjive vrednosti. Odličan je izvor vitamina C, tu su i vitamini A, E, K, kao i vitamini B grupe. Minerali skriveni u ovom povrću su: kalijum, sumpor, fosfor, bakar, mangan, selen, natrijum, cink i magnezijum.

Osim minerala i vitamina, karfiol obiluje i drugim važnim sastojcima - antioksidansima i fitohemikalijama. Tu su glukozinolati i tiocijanati, karotenoidi lutein i zeaksantin, proteini, ugljeni hidrati, masti i obilje vlakana.

Ima ga tokom cele godine, a mi vam danas otkrivamo odličan recept za salatu od karfiola.

Recept

Potrebno je

  • 250 g leblebija iz konzerve, oceđenih
  • čili u prahu, so i biber
  • glavica karfiola isečena na cvetove
  • jabuka, tanko narezana
  • 1 glavica crnog luka
  • šaka seckanog peršuna i nane

Za marinadu

  • dve kašike senfa
  • dve kašike meda
  • 60 mililitara maslinovog ulja
  • 60 mililitara vode
  • sok i korica jedne limete
  • so i biber, po ukusu

Priprema

Zagrejte rernu na 200 °C. Leblebije stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem i pospite čili prahom, solju i biberom po ukusu. Pecite 20-30 minuta dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.

Priprema karfiola: Isečene cvetove karfiola stavite u blender i blendajte dok ne dobijete konzistenciju pirinča. Sve sastojke za marinadu pomešajte u jednu smesu, začinite. Pomešajte sve sastojke i u salatu na kraju dodajte isečenu jabuku i crni luk isečen na kolutove.

karfiol-i-luk.jpg
Profimedia 

Karfiol je izuzetno niskokalorična namirnica - 100 grama sadrži svega 25 kalorija.

Hranljiva vrednost - 100 g karfiola sadrži 25 kcal i:

  • 5 g ugljenih hidrata,
  • 2 g proteina,
  • 2,5 g vlakana,
  • 45 miligrama vitamina C (77 procenata preporučene dnevne vrednosti),
  • 16 g vitamina K

Odličan je za zdravlje srca

Karfiol sprečava razvoj brojnih kardiovaskularnih oboljenja i reguliše nivo homocisteina, amino-kiseline rizične za srčani mišić. Brojna istraživanja potvrdila su da hranljive materije u karfiolu štite od hipertenzije, arteroskleroze, moždanog udara i infarkta, a kao dragoceni izvor vitamina K, beli cvetovi karfiola imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

N.R.