Omiljeno povrće širom sveta bez sumnje je krompir, posebno dok je mlad. Prepun je hranljivih materija i vitamina, i zato u ovo prolećno vreme treba da se što češće nađe na našoj trpezi.

Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate, mladi krompirići su ne samo ukusni, već i veoma zdravi, a za danas vam predlažemo prolećnu salatu sa graškom. Ova salata može da bude kompletan obrok ili odličan prilog uz ribu, recimo.

Prolećna salata sa graškom

Potrebno je:

  • 1/2 kg mladih krompirića
  • 150 g graška
  • pola veze ili 200 g špargli
  • mladi crni luk po ukusu
  • mladi beli luk po ukusu
  • pola veze rotkvica
  • malo svežeg vlašca (ako ga nemate mogu i perca mladog luka)
  • maslinovo ulje
  • morska so
  • balzamiko sirće

Priprema

Krompiriće operite, veće isecite na manje delove, stavite u pleh, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

Dodajte špargle (očišćene i isećene na veće komade) i mladi crveni i beli luk. Prelijte s još malo maslinovog ulja, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite 15 minuta. Preručite na tanjir za serviranje, dodajte obareni grašak (3-4 minuta minuta kuvanja), rotkvice, svež vlašac ili samo perca mladog luka, i opet malo maslinovog ulja i balzamiko sirćeta.

maladi-krompirici-shutterstock-2111179514.jpg
Shutterstock 

Jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Perua u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka, a danas je prisutna u svakom kutku planete.

Krompir je jedna od najhranjivijih biljaka. Ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine, a sadrži više kalijuma nego banana. Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to je dobar izvor vitamina C, B, magnezijuma, fosfora, bakra, mangana i cinka.

Samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno, ali budite oprezni ako imate povišeni krvni pritisak. U tom slučaju nemojte ga jesti često.

Pripremila: N.L.