Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate, mladi krompirići su ne samo ukusni, već i veoma zdravi, a za danas vam predlažemo prolećnu salatu sa graškom. Ova salata može da bude kompletan obrok ili odličan prilog uz ribu, recimo.
Prolećna salata sa graškom
Potrebno je:
- 1/2 kg mladih krompirića
- 150 g graška
- pola veze ili 200 g špargli
- mladi crni luk po ukusu
- mladi beli luk po ukusu
- pola veze rotkvica
- malo svežeg vlašca (ako ga nemate mogu i perca mladog luka)
- maslinovo ulje
- morska so
- balzamiko sirće
Priprema
Krompiriće operite, veće isecite na manje delove, stavite u pleh, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Dodajte špargle (očišćene i isećene na veće komade) i mladi crveni i beli luk. Prelijte s još malo maslinovog ulja, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite 15 minuta. Preručite na tanjir za serviranje, dodajte obareni grašak (3-4 minuta minuta kuvanja), rotkvice, svež vlašac ili samo perca mladog luka, i opet malo maslinovog ulja i balzamiko sirćeta.
![Radije birajte pečeni umesto prženog](/data/images/2024/05/10/10/3879177_maladi-krompirici-shutterstock-2111179514_ff.jpg?ver=1715331382)
Jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Perua u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka, a danas je prisutna u svakom kutku planete.
Krompir je jedna od najhranjivijih biljaka. Ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine, a sadrži više kalijuma nego banana. Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to je dobar izvor vitamina C, B, magnezijuma, fosfora, bakra, mangana i cinka.
Samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno, ali budite oprezni ako imate povišeni krvni pritisak. U tom slučaju nemojte ga jesti često.
Pripremila: N.L.
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)