Doktorka sa Harvarda ima preporuku za najbolji doručak: Razbistriće vam um i dati energiju
Foto: Profimedia

SAVET

Doktorka sa Harvarda ima preporuku za najbolji doručak: Razbistriće vam um i dati energiju

Ishrana -

Pametan izbor namirnica za početak dana pomoći će boljoj koncentraciji i radu mozga tokom dana.

Često ljudi nemaju vremena za doručak kod kuće, pa svrate u pekaru i pojedu nešto više kao desert, onako usput, na brzinu. To ne mora biti loše ako nema previše dodatog šećera, ali to nije slučaj sa industrijskim proizvodima.

- Jutarnja navala šećera će izazvati nagli porast šećera u krvi, a zatim i nagli pad, što može doprineti neuroinflamaciji. Oni su povezani sa moždanom maglom, upozorava za CNBC dr Uma Naidoo, psihijatar i nutricionista sa Harvarda, koja je 20 godina proučavala ishranu i funkcije mozga.

Prva stvar koju ona savetuje jeste da jutro počnete jednom čašom vode, a da potom izaberete nešto od sledećih namirnica:

Čia puding

Čia semenke sadrže mnogo vlakana koja hrane "dobre bakterije" u crevima i ublažavaju upalne procese.

Kada jedete čia semenke, poboljšavate komunikaciju između stomaka i mozga i proizvodnju neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, kaže nutricionista.

Seme sadrži i omega-3 masne kiseline, koje deluju protivupalno na mozak, ublažavaju stres i održavaju zdrave kognitivne sposobnosti.

Recept za čia puding

Tri kašičice čia semenki prelijte sa pola šake mleka po izboru, na vrh dodajte malo meda i kašičicu morske soli i cimeta (ako želite). Ujutru samo dodajte orahe, bobičasto voće, a možete dodati i listove kokosa.

Cia Semenke
foto: Profimedia

2 jaja

Jaja su odavno stavljena na pijedestal kada je doručak u pitanju zbog zdravih masti, proteina i vitamina koji su ključni za zdravlje mozga.

Nutricionista preporučuje omlet, kajganu od domaćih jaja, ako je moguće.
Nutricionista preporučuje omlet, kajganu od domaćih jaja, ako je moguće.foto: Shutterstock

Sojin sir

Sojin sir je odličan, svestran protein koji je bogat triptofanom i sojinim izoflavonima, za koje se pokazalo da su povezani sa smanjenim simptomima depresije.

Zeleni smuti

Ovo je brz i lak način da započnete dan sa vlaknima i folnom kiselinom.

Folat nam je potreban za proizvodnju neurotransmitera u mozgu. Nedostatak folata je povezan sa brojnim psihijatrijskim stanjima, uključujući depresiju, dok su optimalni nivoi povezani sa poboljšanim raspoloženjem.

Pomešajte svoje omiljeno lisnato povrće poput spanaća ili blitve sa bobicama, proteinskim prahom i malo masti iz semena konoplje ili putera od badema za hranljiv smuti koji možete da popijete u pokretu ako ste u žurbi.

Izbegavajte dodavanje previše voća ili voćnog soka da biste održali nizak nivo šećera i izbegli poremećaj mikrobioma ili skokove šećera u krvi i umor.

Izbegavajte dodavanje previše voća ili voćnog soka da biste održali nizak nivo šećera
Izbegavajte dodavanje previše voća ili voćnog soka da biste održali nizak nivo šećerafoto: Shutterstock

Kurkuma i biber u biljnom mleku

Iako nije potpun obrok, ovo hranljivo piće je neverovatan način za početak jutra, kaže dr Uma Nadoo.

Sve što treba da uradite je da dodate kurkumu i prstohvat crnog bibera u šolju svog omiljenog nezaslađenog mleka na biljnoj bazi.

Ono što dobijate je moćno antiinflamatorno sredstvo koje pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti, jačanju energije i uklanjanju magle mozga za fokus tokom dana, kaže ona.

Prenela: N.R.

Izvor:Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track