Mediteranska salata sa kinoom: Korisna je za regulaciju holesterola, pritiska, šećera u krvi
Ova zdrava salata inspirisana je mediteranom, sadrži mekanu kinoju, hrskave krastavce, čeri paradajz, masline, crveni luk i začinjena je prelivom od limuna i začinskog bilja. Može biti samostalan obrok, ali i prilog uz druga, lagana jela.
Osim što je ukusna i lagana, ova salata ima i pozitivan uticaj na zdravlje jer pomađe u regulisanju holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. A sprema se brzo i jednostavno.
Salata od kinoe
Sastojci:
- 1 šolja kuvane kinoe
- 1 krastavac, isečen na kolutove
- 1 šolja čeri paradajza, presečena na pola
- ½ šolje narezanih kalamata maslina (ili maslina po vašem izboru)
- ½ šolje seckanog crvenog luka
- svežeg peršuna i listova nane
- sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli i bibera
Priprema:
- U činiji pomešajte kuvanu kinou, krastavac, čeri paradajz, masline, crveni luk, peršun i mentu.
- U maloj činiji pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, so i biber da napravite preliv.
- Prelijte salatu prelivom neposredno pre serviranja.
Kinoa je veoma korisna za zdravlje
Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži, kinoa je dobra kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.
Regulisanje holesterola – Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol.
Za osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna koja će ih zameniti.
Kontrolisanje krvnog pritiska – Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.
Smanjuje rizik od dijabetesa – Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi.
Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.
Prenela: N.R.
Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Zdravismo.com/Zdravlje.Kurir.rs
Šta je zapravo malaksalost, koji su mogući uzroci i kako se leči? Evo šta kažu stručnjaci sa Harvarda