Osim što je ukusna i lagana, ova salata ima i pozitivan uticaj na zdravlje jer pomađe u regulisanju holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. A sprema se brzo i jednostavno.
Salata od kinoe
Sastojci:
- 1 šolja kuvane kinoe
- 1 krastavac, isečen na kolutove
- 1 šolja čeri paradajza, presečena na pola
- ½ šolje narezanih kalamata maslina (ili maslina po vašem izboru)
- ½ šolje seckanog crvenog luka
- svežeg peršuna i listova nane
- sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli i bibera
Priprema:
- U činiji pomešajte kuvanu kinou, krastavac, čeri paradajz, masline, crveni luk, peršun i mentu.
- U maloj činiji pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, so i biber da napravite preliv.
- Prelijte salatu prelivom neposredno pre serviranja.
![ovakva salata od kinoe može zameniti obrok zbog svojih hranljivih sastojaka](/data/images/2024/05/02/18/3873621_kinoa-salata-shutterstock-187477514_ff.jpg?ver=1718103702)
Kinoa je veoma korisna za zdravlje
Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži, kinoa je dobra kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.
Regulisanje holesterola – Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol.
Za osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna koja će ih zameniti.
Kontrolisanje krvnog pritiska – Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.
![kinoa je dobra kod mnogih zdravstvenih stanja](/data/images/2014/11/25/10/593178_pritisak-krvni-pritisak_ff.jpg?ver=1718103956)
Regulisanje telesne težine – Vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu.
Smanjuje rizik od dijabetesa – Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi.
Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.
Prenela: N.R.
Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Zdravismo.com/Zdravlje.Kurir.rs
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)