Ova zdrava salata inspirisana je mediteranom, sadrži mekanu kinoju, hrskave krastavce, čeri paradajz, masline, crveni luk i začinjena je prelivom od limuna i začinskog bilja. Može biti samostalan obrok, ali i prilog uz druga, lagana jela.

Osim što je ukusna i lagana, ova salata ima i pozitivan uticaj na zdravlje jer pomađe u regulisanju holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. A sprema se brzo i jednostavno.

Salata od kinoe

Sastojci:

  • 1 šolja kuvane kinoe
  • 1 krastavac, isečen na kolutove
  • 1 šolja čeri paradajza, presečena na pola
  • ½ šolje narezanih kalamata maslina (ili maslina po vašem izboru)
  • ½ šolje seckanog crvenog luka
  • svežeg peršuna i listova nane
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli i bibera

Priprema:

  • U činiji pomešajte kuvanu kinou, krastavac, čeri paradajz, masline, crveni luk, peršun i mentu.
  • U maloj činiji pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, so i biber da napravite preliv.
  • Prelijte salatu prelivom neposredno pre serviranja.
kinoa-salata-shutterstock-187477514.jpg
Shutterstock 

Kinoa je veoma korisna za zdravlje

Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži, kinoa je dobra kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.

Regulisanje holesterola – Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol.

Za osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna koja će ih zameniti.

Kontrolisanje krvnog pritiska – Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Regulisanje telesne težine – Vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu.

Smanjuje rizik od dijabetesa – Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi.

Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Prenela: N.R.

Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Zdravismo.com/Zdravlje.Kurir.rs