Nalazimo se u rekordnom toplotnom talasu na početku najtoplije sezone u godini, kada temperature rastu i izloženi smo povećanom riziku od dehidratacije.

- Potrebe za hidratacijom se veoma razlikuju među pojedincima i razlikuju se u zavisnosti od starosti, nivoa aktivnosti, težine i spoljašnje temperature - kaže dijetetičarka Kortni Smit.

Kada temperature porastu, neophodna je adekvatna hidratacija. Evo nekoliko saveta i namirnica bogatih vodom koje će vam pomoći da ostanete zdravi i hidrirani.

Kako znate da ste dehidrirani?

Ljudsko telo se sastoji od 60 odsto vode, a odgovarajuća hidratacija pomaže u regulisanju telesne temperature, sprečavanju infekcija, eliminaciji toksina i poboljšanju apsorpcije hranljivih materija. Što se tiče mentalnog zdravlja, voda je ključna za optimizaciju sna i raspoloženja.

stockphotodrinkingfreshwater1117381490.jpg
Shutterstock 

Nedavna studija je pokazala da nedovoljna potrošnja vode povećava rizik od smrti kod ljudi srednjih godina za 20 odsto.

- Često brkamo glad i žeđ. Žeđ je zakasnela reakcija, pa ponekad, ako mislite da ste gladni i upravo ste jeli, možda ste zapravo žedni. Većina nas ne oseća tu žeđ sve dok ne dehidriramo - objasnila je Smit.

Znaci dehidratacije uključuju:

  • zatvor
  • suva usta
  • umor
  • glavobolju

Najbolja hrana za borbu protiv vrućine

Ovo voće i povrće pružaju najviše hidratacije po zalogaju ili gutljaju. Većina namirnica je bolja kada se jede sirova.

Krastavac

Sa 96 odsto vode, krastavac najviše od sve čvrste hrane.

Pored odlične hidratacije krastavac ima svoje zdravstvene prednosti: održava vas hidriranim, prepun je hranljivih materija, pomaže u gubitku težine, ima antioksidativna svojstva, pozitivno utiču na varenje, poboljšava zdravlje kože, pomaže u kontroli šećera u krvi.

salata-paradajz-krastavac.jpg
Shutterstock 

Celer

Osim što sadrži 95 odsto vode, celer je odličan izvor vlakana. Celer će vam takođe pomoći u održavanju telesne težine, varenju i smanjenju upala.

Rotkvice

Rotkvice su 95 odsto vode i bogate su vlaknima i vitaminom C, što ih čini dobrim dodatkom svakom obroku tokom vrućina.

Paradajz

Paradajz se često svrstava u povrće, ali je voće sa najvećim sadržajem vode, 94 odsto. Paradajz takođe sadrži likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti tela od oštećenja ćelija.

Tikvice

Kuvane ili sirove, tikvice se sastoje od 94 odsto vode i pružaju jednak nivo hidratacije. Za one koji ovog leta žele da jedu lakše, rezanci od tikvica su odlična niskokalorična zamena za testeninu.

tikvice-shutterstock-1390365932.jpg
Shutterstock 

Paprika babura

Sa 92 odsto vode, paprika je bogata antioksidansima. Paprika pomaže u uklanjanju i lečenju: avitaminoza, alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte..

Kupus

Kada se kuva, većina kupusa sadrži još više vode, 94 odsto, dok se druge vrste sastoje od 96 odsto vode, što ih čini odličnim dodatkom salatama.

Pečurke

Pečurke, koje su poznate po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, takođe se sastoje od 92 odsto vode.

Lubenica

Lubenica je bogata vodom, ima je čak 92 odsto. Osim što pomaže u hidrataciji, lubenica je još jedan sjajan izvor likopena koji jača ćelije.

smuti-od-lubenice-i-nane--shutterstock-1722278317.jpg
Shutterstock 

Spanać

Spanać sadrži 92 odsto vode i izvor je hranljivih materija, ali i odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa.

Prenela: N.R.

Izvor: Net.hr/Zdravlje.Kurir.rs