Recept za salatu od cvekle sa orasima
Potrebno je
- 250 g cvekle
- šaka oraha
- 100 ml kisele pavlake
- 1 kašika senfa (najbolje staviti onaj ljutkasti)
- 2 čena belog luka
- 1/2 veze peršuna
- malo bibera i kima
- 1,5 kašika ulja
Orasi su bogati vlaknima i proteinima, vitaminima E, B1, B2, B3, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama
Priprema
Cveklu očistite i isecite na četvrtine. U sud za rernu stavite maslinovo ulje, rasporedite cveklu, poklopite sud i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 20 minuta. Ostavite potom da se cvekla ohladi. U činiju u kojoj cete služiti salatu ubacite sitno iseckan peršun i beli luk, dodajte pavlaku, senf, biber, kim, sitno seckane orahe i izrendanu cveklu (možete je i iseći na kockice ako vam se tako više sviđa). Sve lagano izmešajte.
![cvekla, salata od cvekle](/data/images/2024/02/19/16/3820030_salata-od-cvekle-shutterstock-417587794_ff.jpg?ver=1719834256)
Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u antikancerogene biljke.
Cvekla zdravlje čuva
Pored toga što će vašem tanjiru dodati boje, cvekla je veoma hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja, od kojih mnoga imaju lekovita svojstva. Prepuna je hranljivih sastojaka koji jačaju imunitet, pomaže u smanjenju krvnog pritiska i anemije, poboljšava cirkulaciju, varenje, detoksikaciju organizma…
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)