Salata od cvekle sa orasima ne samo da je lekovita, već je i pravi užitak za sve one koji uživaju u dobrom ali zdravom zalogaju. Evo kako se sprema...

Recept za salatu od cvekle sa orasima

Potrebno je

  • 250 g cvekle
  • šaka oraha
  • 100 ml kisele pavlake
  • 1 kašika senfa (najbolje staviti onaj ljutkasti)
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 veze peršuna
  • malo bibera i kima
  • 1,5 kašika ulja

Orasi su bogati vlaknima i proteinima, vitaminima E, B1, B2, B3, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama

Priprema

Cveklu očistite i isecite na četvrtine. U sud za rernu stavite maslinovo ulje, rasporedite cveklu, poklopite sud i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 20 minuta. Ostavite potom da se cvekla ohladi. U činiju u kojoj cete služiti salatu ubacite sitno iseckan peršun i beli luk, dodajte pavlaku, senf, biber, kim, sitno seckane orahe i izrendanu cveklu (možete je i iseći na kockice ako vam se tako više sviđa). Sve lagano izmešajte.

salata-od-cvekle-shutterstock-417587794.jpg
Shutterstock 

Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u antikancerogene biljke.

Cvekla zdravlje čuva

Pored toga što će vašem tanjiru dodati boje, cvekla je veoma hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja, od kojih mnoga imaju lekovita svojstva. Prepuna je hranljivih sastojaka koji jačaju imunitet, pomaže u smanjenju krvnog pritiska i anemije, poboljšava cirkulaciju, varenje, detoksikaciju organizma…