Kako da od obične salate napravite još zdravije remek-delo? Travar otkriva moćni recept
Da li ste znali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio prošle godine da je paradajz najzdravije povrće?
Ustvari, paradajz je najzdravije voće jer se, botanički gledano, smatra voćem i dobio je ocenu 20 na njihovoj skali, čime je svrstan odmah iznad limuna.
Kulinar, planinar, travar i diplomirani eko-turizmolog Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, na Instagramu otkriva način da od obične paradajz salate napravite remek-delo za vaša čula, koje je ujedno i vrlo zdrava.
Količina sastojaka u ovoj salati je mahom proizvoljna, odnosno odredite je po želji.
Pradajz iseckajte, pospite listićima origana, dodajte malo pepela ili soli i začinite bundevinim uljem.
Od zlata jabuka
Paradajz se često naziva zlatna jabuka, što potiče iz italijanskog jezika -"pomodoro" doslovno znači zlatna jabuka, podseća travar.
- Ovo povrće je puno kalijuma, ali kada stavite so ga neutrlišete, pa ga ja u principu ne solim - kaže Nebojša Stamenović.
- U salatu, naravo, ide bučino ulje, odnosno ulje od tikvinih golica koje predivno miriše na semenke. Ono se preporučuje "mladićima" koji imaju više 50 godina jer pozitvno deluje na prostatu. Stavljam i malo zelenog začina (gotova mešavina, prim. aut.) i to je recept za jednu interesantnu i izuzetnu salatu - poručuje.
Pripremila: Nataša Lazović
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj