Šljiva blagotvorno deluje na snižavanje holesterola: Riznica je vitamina, minerala i vlakana
Foto: Shutterstock

Nutricionista

Šljiva blagotvorno deluje na snižavanje holesterola: Riznica je vitamina, minerala i vlakana

Ishrana -

Zbog bogatstva vitamina, minerala i biljnih vlakana, šljiva zauzima važno mesto u ishrani, a ovo su svi njeni zdravstveni benefiti za naše zdravlje.

- Šljive su blagotvorne jer pomažu kod psihičkih nemira i potekškoća sa koncentracijom, jačaju srce i imunitet, regulišu probavu, čiste organizam i odstranjuju iz njega štetne materije, podstiču rad jetre i popravljaju apetit - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Prema njenim rečima svež plod šljive ima nisku energetsku vrednost, svega 46 kcal na 100 g.

- Od vitamina sadrži beta karoten (provitamin A), vitamin C, folne kieline, niacin, vitamin B6, i obilje vitamina: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, bakra i gvožđa. Šljiva sadrži rastvorljiva biljna vlakna koji deluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i zatvora. Sezona šljiva upravo kreće, a po svemu ova godina biće rodna i za šljivu. Svakako je preporučujem, a posebno u svežem stanju - ističe Jasna Vujičić.

šljive
foto: Thinkstock

Šljiva potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom veku. Danas se uzgaja preko 2.500 vrsta šljiva. Najpoznatije vrste su: bistrica, stenli, čačanka, valjevka...

Prenela: V.N.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track