Faktori koji narušavaju zdravlje pluća su pre svega izlaganje dimu cigareta i toksinima iz životne sredine, ali i namirnice koje izazivaju upale u organizmu. S druge strane postoje i namirnice koje i te kako čuvaju i podržavaju zdravlje pluća, a ovo su najmoćniji čuvari...

Sirovi beli luk

Beli luk sadrži molekul za zaštitu pluća. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom sa antikancerogenim i protivupalnim delovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Brokoli

Aktiviraju lekovite gene u plućima.

Grupa američkih naučnika s medicinskog fakulteta "Džons Hopkins" u Baltimoru konstatovala je da brokoli pomaže pacijentima koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća. Radi se o tome, kako su istakli naučnici, da brokoli u sebi sadrži supstancu sulforafan koja sprečava nestanak proteina NRF2 koji, između ostalog, štiti pluća od atmosferskog zagađenja i duvanskog dima.

Cvekla

Koren i listovi cvekle sadrže nitrate, jedinjenja koja optimizuju funkciju pluća.

Listovi cvekle bogati su magnezijumom, kalijumumom, vitaminom C, te karotenoidnim antioksidansima, neophodnim za zdravlje pluća.

cvekla-shutterstock-307532105.jpg
Shutterstock 
I salata od listova cvekle prija plućimafoto: Shutterstock

Jabuka i paradajz

Jabuka i paradajz dokazano je regenerišu pušačka pluća.

Konzumiranje proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod ljudi sa astmom i poboljšava funkciju pluća kod osoba sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća.

Riba

Deluje protivupalno.

Crveni luk

Crveni luk je odličan za lakše iskašljavanje.

profimedia0334532733.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Peršun

Bori se protiv malignih ćelija. Glavni antioksidanti u peršunu su flavonoidi, karotenoidi i vitamin C.

Voda

Voda održava sve funkcije pluća.

Pluća predstavljaju dva organa uključena u dopremanje kiseonika ka organizmu i eliminacije ugljen dioksida iz cikulacije, ili gasnu razmenu između vazduha i krvi (process koji se naziva razmena gasova). Lokalizovana s u grudnom košu i okružena seoznom membranom, koja se naziva pleura i koja je od esencijalne važnosti za plućnu performansu.