Koristite ove ideje kao inspiraciju prilikom pripreme hrane u kuhinji ili kada večerate napolju.

Celovita zrna

Birajte smeđi pirinač i testeninu od celog zrna. Tražite 100% integralno pšenično brašno, integralni hleb, kao i druge integralne žitarice poput ovasa i ječma.

Povećajte unos vlakana

Ciljajte na barem 8 grama vlakana po obroku, posebno kada jedete hranu bogatu ugljenim hidratima. Ovo će vam pomoći da održite stabilan nivo šećera u krvi, osećaj sitosti i poboljšate zdravlje srca. To je posebno važno jer dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja.

Preporučene namirnice:

* Grašak
* Pasulj
* Zob
* Ječam
* Voće poput jabuka, krušaka, bobica i citrusa
* Povrće kao što su slatki krompir, prokelj, brokoli, šargarepa i cvekle

grašak, pasulj shutterstock_2210141629.jpg
Shuterrstock Ciljajte na barem 8 grama vlakana po obroku.

Zamenite ugljene hidrate zdravim mastima

Mononezasićene masti — orasi, avokado, maslinovo ulje i ulje kanole — mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Izbegavajte velike porcije kako biste kontrolisali unos kalorija.

Dodajte orahe i avokado u salate i jela. Potražite prelive, marinirane i sosove napravljene od ulja kanole ili maslinovog ulja, koja takođe možete koristiti za kuvanje.

Birajte hranu koja neće povisiti šećer u krvi

Dobar izbor hrane koja verovatno neće izazvati porast šećera uključuje nemasno meso, živinu, ribu, avokado, povrće za salatu, jaja i sir. Dodajte ove namirnice u obrok kako biste izbalansirali unos ugljenih hidrata.

Nemasne opcije

Birajte recepte sa manje zasićenih masti. Možda biste mogli da izostavite krem sos i tražite nemasne mesne proizvode, obran mlečne proizvode i biljne proteine poput pasulja, sočiva ili orašastih plodova.

stockphotonutsmixinawoodenplate355672364.jpg
Shutterstock Birajte hranu sa manje zasićenih masti kao na primer orašasti plodovi.

Proverite nutritivne informacije

Pogledajte informacije o kalorijama, ugljenim hidratima, vlaknima i mastima u vašem receptu. To će vam pomoći da se držite preporučenih veličina porcija i tačno znate šta unosite.

Razmislite o biljnim mastima

Koristite ulje kanole ili maslinovo ulje kao sastojke. Obe vrste su bogate mononezasićenim mastima, a ulje kanole sadrži i omega-3 masne kiseline koje su dobre za srce.

Olakšajte pripremu salata

Pripremite osnovu za salatu tako da je lako sastaviti. Čuvajte salatu od spanaća ili romaine u hermetički zatvorenoj posudi bez preliva (možete ga dodati kasnije). Tako ćete imati svežu salatu koju možete uživati kao obrok ili užinu nekoliko dana.

Zasladite se sa desertom na zdrav način

Sa nekoliko komada voća, napravite osvežavajuću voćnu salatu. Prelijte je limunovim sokom i lagano promešajte. Vitamin C u limunovom soku pomaže u očuvanju svežine voća.

vocna-salata-shutterstock-264191096.jpg
Shutterstock Umesto nezdravih namirnica i grickalice napravite ukusnu voćnu salatau.

Pazite na napitke

Obratite pažnju na kalorije, šećer i alkohol. Ako obična voda nije dovoljna, isprobajte gaziranu ili aromatizovanu (ali nezaslađenu) vodu. Takođe, možete uživati u bezkaloričnom čaju ili kafi kao savršenom završetku obroka.

Prenela: N.R.

Izvor: Webmd.com/Zdravlje.Kurir