10 saveta za dobru ishranu kod dijabetesa: Sledite ove korake, a vaš organizam vam biti zahvalan
Izaberite pravu hranu kako biste držali dijabetes pod kontrolom i pokušajte da kuvate kod kuće umesto da jedete gotovu hranu. Tako ćete lakše pratiti šta unosite kroz obroke koje sami pripremate.
Koristite ove ideje kao inspiraciju prilikom pripreme hrane u kuhinji ili kada večerate napolju.
Celovita zrna
Birajte smeđi pirinač i testeninu od celog zrna. Tražite 100% integralno pšenično brašno, integralni hleb, kao i druge integralne žitarice poput ovasa i ječma.
Povećajte unos vlakana
Ciljajte na barem 8 grama vlakana po obroku, posebno kada jedete hranu bogatu ugljenim hidratima. Ovo će vam pomoći da održite stabilan nivo šećera u krvi, osećaj sitosti i poboljšate zdravlje srca. To je posebno važno jer dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja.
Preporučene namirnice:
* Grašak
* Pasulj
* Zob
* Ječam
* Voće poput jabuka, krušaka, bobica i citrusa
* Povrće kao što su slatki krompir, prokelj, brokoli, šargarepa i cvekle
Zamenite ugljene hidrate zdravim mastima
Mononezasićene masti — orasi, avokado, maslinovo ulje i ulje kanole — mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Izbegavajte velike porcije kako biste kontrolisali unos kalorija.
Dodajte orahe i avokado u salate i jela. Potražite prelive, marinirane i sosove napravljene od ulja kanole ili maslinovog ulja, koja takođe možete koristiti za kuvanje.
Birajte hranu koja neće povisiti šećer u krvi
Dobar izbor hrane koja verovatno neće izazvati porast šećera uključuje nemasno meso, živinu, ribu, avokado, povrće za salatu, jaja i sir. Dodajte ove namirnice u obrok kako biste izbalansirali unos ugljenih hidrata.
Nemasne opcije
Birajte recepte sa manje zasićenih masti. Možda biste mogli da izostavite krem sos i tražite nemasne mesne proizvode, obran mlečne proizvode i biljne proteine poput pasulja, sočiva ili orašastih plodova.
Razmislite o biljnim mastima
Koristite ulje kanole ili maslinovo ulje kao sastojke. Obe vrste su bogate mononezasićenim mastima, a ulje kanole sadrži i omega-3 masne kiseline koje su dobre za srce.
Olakšajte pripremu salata
Pripremite osnovu za salatu tako da je lako sastaviti. Čuvajte salatu od spanaća ili romaine u hermetički zatvorenoj posudi bez preliva (možete ga dodati kasnije). Tako ćete imati svežu salatu koju možete uživati kao obrok ili užinu nekoliko dana.
Zasladite se sa desertom na zdrav način
Sa nekoliko komada voća, napravite osvežavajuću voćnu salatu. Prelijte je limunovim sokom i lagano promešajte. Vitamin C u limunovom soku pomaže u očuvanju svežine voća.
Prenela: N.R.
Izvor: Webmd.com/Zdravlje.Kurir
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni