To je mineral koji je korisno konzumirati tokom cele godine, posebno kada zahladi i postanemo podložniji virusima i bolestima.

Grupa dijetetičara istakla je zašto je važno unositi cink i u kojoj hrani se nalazi, tako da ga ne treba uzimati konzumiranjem suplemenata i sličnih opcija.

Dijetetičarka Ejmi Gudson ističe da je cink esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama, uključujući imuni odgovor, zarastanje rana, sintezu DNK i deobu ćelija.

Posebno je važan za imunološku funkciju jer pomaže u aktiviranju T-limfocita, poznatih i kao T-ćelije, koje su ključne u odbrani organizma od patogena.

Dijetetičarka Džerlin Džons se složio sa njom, opisujući cink kao čuvara imunog sistema.

- Deluje kao antioksidant, što znači da pomaže u zaštiti ćelija u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima - rekla je ona.

imunitet.jpg
Shutterstock Cink deluje kao antioksidant što znači da pomaže telu da se čuva od slobodnih radikala.

Preporučena doza unosa cinka?

Kada je u pitanju unos cinka, preporučena dnevna doza je osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce.

Trudnicama je potrebno nešto više cinka, 11 miligrama dnevno, a dojiljama – 12 miligrama dnevno. Ako pokušavate da dobijete dovoljno cinka, najbolji i najlakši način je putem hrane.

- Na primer, 85 grama posne govedine sadrži pet miligrama cinka, što je više od 50 odsto dnevnih potreba za žene i skoro 50 odsto za muškarce - tvrdi Gudson.

Međutim, postoje i druge opcije koje možete uključiti u jelovnik jer sadrže dovoljne količine cinka.

Hrana u kojoj ima najviše cinka

Dijetetičarka Rebeka Rasel izdvojila je ostrige kao jednu od najboljih namirnica koje možete konzumirati za unos cinka.

- Oni su najbolji način da dobijete preporučenu količinu cinka dnevno. Osim toga, značajne količine cinka se nalaze i u drugim životinjskim proteinima kao što su meso, riba i morski plodovi, kao i u jajima i mlečnim proizvodima - objašnjava ona.

22.jpg
Shutterstock Ostriga sadrži najviše cinka.

- Vegetarijanci i vegani mogu dobiti svoju dnevnu dozu cinka konzumirajući hranu poput pasulja, mahunarki, orašastih plodova, semena i žitarica - dodala je dijetetičarka i nutricionistkinja Šarom Palmer.

Na listi ovih dijetetičarki su i slanutak, sočivo i ovas, koje možete konzumirati na različite načine i uživati u njima, a istovremeno unositi cink u organizam.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs