7 namirnica bogatih magnezijumom: Pobedite zimsku depresiju na prirodan način
Zima mnogima donosi praznične radosti, ali za druge je ova sezona znači borbu sa lošim raspoloženjem. Ovo nije samo lenjost ili tuga, već oblik depresije, koji se naziva sezonski afektivni poremećaj. Simptomi mogu početi u jesen i trajati tokom cele zime.
Neki od simptoma zimske depresije uključuju osećaj bezvoljnosti, tuge ili iscrpljenosti veći deo dana, skoro svaki dan, gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima ste nekada uživali, nizak nivo energiju i osećaj tromosti, probleme sa spavanjem, želju za ugljenim hidratima, prejedanje i težinu dobitak, teškoće u fokusiranju, beznađe, osećaj bezvrednost i osećaj krivice.
Osim svetlosne terapije, psihoterapije i lekova, važnu ulogu u suočavanju sa ovim oblikom depresije može imati i način ishrane.
Uloga magnezijuma u sprečavanju zimske depresije
Magnezijum igra važnu ulogu u regulisanju raspoloženja. Takođe pomaže u opuštanju i spavanju. Nivo magnezijuma je nizak kod nekih ljudi sa određenim mentalnim zdravstvenim stanjima, uključujući depresiju. Magnezijum je neophodan za proizvodnju serotonina, "hormona sreće" koji poboljšava raspoloženje i promoviše mentalnu otpornost.
Uključivanje hrane bogate magnezijumom u vašu ishranu može pomoći u borbi protiv zimskog plavetnila.
Avokado
Napravite sendvič sa avokadom da biste poboljšali funkciju mozga i dobili dnevnu dozu magnezijuma. Srednji avokado sadrži 58 miligrama magnezijuma, što je 14 odsto dnevne vrednosti (DV). Avokado je moćan izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su veoma korisne za vaše neurološko zdravlje.
Seme bundeve
Prema Harvard Health-u, semenke bundeve su jedan od najboljih izvora magnezijuma, važnog minerala koji može pomoći u oslobađanju hormona sreće.
Potopite dve šolje sirovih semenki bundeve u toplu vodu sa jednom kašikom morske soli i ostavite da odstoji sedam sati ili duže pre nego što ih upotrebite u smutiju ili puteru od orašastih plodova.
Spanać
Zeleno lisnato povrće poput spanaća je skladište magnezijuma i nudi mnoštvo prednosti u zimskoj sezoni. Od salata do kuvanih jela, ovo povrće se može koristiti u nizu jela.
Crni pasulj
Crni pasulj je bogat izvor magnezijuma. Šolja kuvanog crnog pasulja sadrži 120 mg magnezijuma, što je 29 odsto dnevne vrednosti. Takođe su bogati kalijumom i gvožđem i neverovatan su izvor proteina za vegetarijance.
Bamija
Bamija ne samo da pomaže da se pobedi zimska bluza, već i balansira šećer u krvi i krvni pritisak. Jedna šolja sirove bamije sadrži 57 miligrama (mg) magnezijuma, što je oko 14 odsto dnevne vrednosti. Takođe je bogat vitaminima C i K1, folatom, vlaknima, antioksidansima, kalijumom, kalcijumom, vitaminom B6, vitaminom A i proteinima.
Leblebije
Leblebija, poznat i kao garbanzo pasulj, odlična je opcija bogata magnezijumom koju možete uključiti u ishranu tokom zime. Jedna šolja kuvanih leblebija obezbeđuje oko 78 miligrama magnezijuma, što je 19 dosto dnevne vrednosti. Leblebije su takođe bogate proteinima, vlaknima i složenim ugljenim hidratima, što ih čini savršenim dodatkom supama, čorbama ili pečenim grickalicama za održavanje energije i raspoloženja.
Tofu
Tofu, osnovna namirnica za mnoge vegane, odličan je izvor magnezijuma, kao i kalcijuma i gvožđa. Pola šolje čvrstog tofua sadrži oko 37 miligrama magnezijuma, što je 9 odsto dnevnih vrednosti. Svestran je i može se koristiti u supama, salatama, ili čak kao osnova za kremaste zimske umake. Pored toga, tofu pomaže zdravlje kostiju i obezbeđuje biljne proteine koji će vam pomoći da ostanete puni energije i fokusirani tokom hladnijih meseci.
Prenela: O.M.
Izvor: msn.com/Zdravlje.Kurir.rs
PODRŠKA ZA VRAT KOJA PRAVI RAZLIKU: Otarasite se bolova i neprijatnosti uz savremeni pristup terapiji!