3 začina za vitku liniju: Otkrivamo vam glavne adute za top formu u novogodišnjoj noći
Da biste se osećali bolje i bili u top formi, naročito pred novogodišnju noć, ne morate ne morate držati rigoroznu dijetu, možete jednostavno posegnuti za mirišljavim začinima koji će vam pomoći u održavanju linije. Pritom, začini su jako zdravi za vaš organizam i pomažu u jačanju imunog sistema.
Đumbir
Ne samo da će đumbir pomoći kad bolova u stomaku, nego ćete se upotrebom ovog začina osećati sitije i istopiti više kalorija. Gojazni muškarci koji su uz doručak pili čaj od đumbira, jeli su manje tokom dana od ispitanika koji nisu pili čaj od đumbira.
Đumbir možete dodati svež ili sušen kao začin vašim jelima. Međutim, iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir svakako ne bi trebalo da vam bude jedini način da smršate. Izbegavajte da jedete isključivo đumbir, već ga kombinujte sa drugom hranom, savetuju stručnjaci.
Napomena: Ne preporučuje se konzumiranje više od četiri grama korena đumbira, jer u suprotnom rizikujete da suviše razredite krv, što može biti štetno.
Crni biber
Jedan od začina koji se nalazi u svakoj kuhinji može biti i saveznik protiv nakupljanja kilograma tokom nadolazećih praznika. Crni biber sadrži piperin, koji pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće, otkrila je nedavna studija objavljena u časopisu „The Journal of Agricultural and Food Chemistri“.
Cimet
Cimet sa druge strane predstavlja začin pomaže da se mišići oporave nakon velikih napora. Žene koje su konzumirale kašičicu i pol cimeta svaki dan tokom šest nedelja , uspele su da smanje bol u mišićima nakon vežbi, pokazalo je istraživanje objavljeno u „Journal of Preventive Medicine“.
I napitak za mršavljenje napravljen od meda i cimeta može da ubrza proces mršavljenja. Prema mišljenju stručnjaka za ajurvedu dr Ašutoš Gautama, cimet poboljšava razgradnju lipida u telu, što dovodi do gubitka težine.
Med i cimet
Potrebno je
* 1 prstohvat cimeta ili 1 štapić cimeta (organska proizvodnja)
* 1 kašičica meda
* ½ šolje vode
Priprema
Prvo prokuvajte vodu, zatim dodajte štapić cimeta ili cimet u prahu u posebnu šolju i sipajte kipuću vodu u nju. Sačekajte da voda upije sve hranljive materije cimeta i ostavite da odstoji oko 10-12 minuta. Zatim napitak procedite, dodajte mu med i uživajte u blagotvornom dejstvu.
Prenela: Violeta Nedeljković
Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs
Zubar upozorava da uobičajen zimski problem može biti znak raka usta: Svaka ranica koja traje duže od 15 dana mora da se pregleda