Zdrav ručak za celu porodicu: Hrskava piletina s pečenom šargarepom i kinoom
Fantastičan recept za nedeljni ručak, koji će se svima dopasti.
Kako biste piletinu učinili drugačijom od one koju verovatno inače pravite, kombinujete je s pečenom šargarepom, čiji slatkasti ukus odlično ide uz hrskavo meso. Za egzotičnu notu dodajte peršunovo lišće i sveže listove nane, dok je kinoa najbolji izbor za prilog, savetuje na svom blogu nutricionista Tatjana Popović.
Hrskava piletina s pečenom šargarepom i kinoom
Potrebo vam je (za 2-4 porcije)
4 pileća karabatka
prstohvat soli
prstohvat bibera
2 kašičice maslinovog ulja za premazivanje
350 g manjih šargarepa, seckanih na kolutove
150 g kinoe
trećina šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
trećina šolje pečenih bundevinih semenki
trećina šolje svežih listova nane, sitno seckanih
1 čen belog luka, izgnječen
2 kašike maslinovog ulja
kašika limunovog soka
2 kašičice rendane kore limuna
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Meso posolite i pobiberite, zatim složite okrenuto kožom na gore u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, te je zatvorite folijom. Pecite 20 minuta dok meso ne omekša. Sklonite foliju, izvadite meso i odložite na tanjir. U istu tepsiju poslažite šargarepe, pa preko njih stavite karabatake okrenute kožom nagore. Premažite ih maslinovim uljem i pecite od 8 do 10 minuta.
U međuvremenu pripremite kinou prema uputstvu sa pakovanja, pa joj dodajte peršunovo lišće, nanu, bundevine semenke, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i rendanu koru limuna, te sve dobro promešajte. Poslužite karabatake uz kinou i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs
Oksidativni stres dovodi do nastanka preko 100 bolesti: Endokrinolog otkriva kako ga prepoznati i smanjiti