Slušaj vest

Ukoliko, međutim, želite da izvučete maksimum iz svakog zalogaja i učinite svaki obrok korisnim za zdravlje, najbolje je birati namirnice koje donose višestruke koristi. Tu na scenu stupaju antiinflamatorne supernamirnice - nutritivno bogati sastojci koji ne samo da pomažu u smanjenju upala, već i donose brojne druge zdravstvene prednosti.

- Među njima se izdvaja nekoliko osnovnih grupa - voće i povrće, nemasni proteini, složeni ugljeni hidrati i zdrave masti, objašnjava Vanesa King, nutricionista američke Akademije za ishranu i dijetetiku i dodaje: 

- Kada govorim o supernamirnicama, mislim na hranu bogatu nutrijentima i fitohemikalijama - biljnim jedinjenjima koja imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje, ali ne spadaju u klasične kategorije nutrijenata.

kalijum namirnice shutterstock_1291684441.jpg
Hrana bogata nutrijentima i fitohemikalijama Foto: Shutterstock

Zbog obilja antioksidanasa i drugih protivupalnih sastojaka, supernamirnice se posebno preporučuju osobama koje se bore sa hroničnim stanjima kao što su artritis, bolesti srca, dijabetes tipa 2, autoimuna oboljenja i digestivne tegobe poput sindroma iritabilnog creva. Sledi lista od sedam supernamirnica koje smanjuju upale, prema preporuci nutricioniste.

Važan savet

Ne postoji jedna namirnica koja može zadovoljiti sve nutritivne potrebe. Najbolje je jesti raznovrsnu hranu, različituh bojai nutritivnog sastava iz svih grupa, savetuje King. Zato kombinujte supernamirnice i uživajte u svim njihovim prednostima, kao i ukusima.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato vlaknima, vodom, vitaminima, a ono što ga čini posebnim su jarke boje koje ukazuju na snažna antiinflamatorna i zaštitna svojstva, kaže King. Dodajte ga u svoju ishranu kako biste poboljšali zdravlje creva i pomogli organizmu da održi zdrav nivo holesterola.

shutterstock-1217515378.jpg
Od borovnica napravite smuti Foto: Shuterstock

Kupusnjače

Ova grupa povrća uključuje brokoli i karfiol, ali i prokelj, kelj, kao i kupus. Kupusnjače su bogate vlaknima, vodom i antiinflamatornim antioksidansima, objašnjava King, a njihova unošenje može da doprinese boljem zdravlju digestivnog sistema i smanjenju upala u organizmu.

Losos

Kada govorimo o lososu, sve se vrti oko omega-3 masnih kiselina, dodaje nutricionista.

- Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je ključna, jer je to esencijalna hranljiva materija koju naše telo ne može samo da proizvede, pa je moramo unositi kroz ishranu. Osim što smanjuje upale, losos povoljno utiče na zdravlje srca i mozga - kaže King. 

Zamene za losos

Niste ljubitelj lososa (ili vam je jednostavno preskup)? King predlaže i druge izvore omega-3 masnih kiselina iz morskih plodova, skuše, haringe, pastrmke, inćuna i sardina.

Lanene i čija semenke

Ako tražite biljni izvor omega-3 masnih kiselina, lanene i čija semenke su odličan izbor, kaže King. 

semenke-shutterstock-400131250.jpg
Biljni izvor omega-3 masnih kiselina Foto: Shutterstock

- Mogu se dodati u ovsenu kašu, granolu ili da se koriste pri spremanju peciva i kolača - laneno seme je odlično i kao zamena za jaja. Osim toga, bogate su vlaknima, što pozitivno utiče na zdravlje creva.

Zeleni čaj

Jedna šolja zelenog čaja smatra se moćnim saveznikom zdravlja zbog visokog sadržaja antioksidanasa. Ovaj čaj zadržava svoja antiinflamatorna svojstva zahvaljujući polifenolima, posebno katehinima, koji su povezani sa smanjenjem rizika od nastanka raka, objašnjava King.

Zeleno lisnato povrće

Spanać, kelj i blitva su izuzetno bogati nutrijentima i vlaknima.

- Što su listovi tamniji, to imaju više vitamina i fitohemikalija. Uvrstite u ishranu povrće poput raštana i blitve da biste uneli maksimum korisnih sastojaka - savetuje King. 

dijeta-shutterstock-1290494158.jpg
Što su listovi tamniji, to imaju više vitamina i fitohemikalija Foto: Shutterstock

Pasulj i ostale mahunarke

Pasulj i ostale mahunarke su prava nutritivna riznica, jer sadrže obilje važnih hranljivih materija.

- Istraživanja su pokazala mahunarke duguju status supernamirnice nemasnim proteinima, vlaknima, kalijumu i folatima. Osim toga, dolaze u raznim vrstama i bojama, pa ih možete lako uklopiti u različita jela - ističe King. 

Uključivanjem ovih namirnica (barem neke od njih) u svakodnevnu ishranu ne samo da ćete uživati u predivnim ukusima, već ćete i svom telu pružiti podršku u borbi protiv upala, poručuje nutricionista.

Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs

Šta jesti ako ste skloni upalama? Nutricionista otkriva najbolje i najgore namirnice