Slušaj vest

Osim što prijatnog ukusa, ova posna čorba donosi i brojne zdravstvene koristi - poboljšava varenje, jača imunitet i pomaže u regulaciji telesne težine. Evo kako da je pripremite. 

Recept za posnu čorbu s ječmom

Potrebno vam je

  • pola šolje ječma (potopljenog u vodi 2 sata)
    crni luk (sitno iseckan)
    šargarepa (iseckana na kockice)
    pola šolje kupusa (sitno sečenog)
    pola šolje paradajza (iseckanog)
    pola šolje paprike (iseckane na kockice)
    3 šolje povrtne supe ili vode
    kašika maslinovog ulja
    2 čena belog luka (sitno iseckana)
    kašičica crnog bibera
    pola kašičice kurkume
    pola kašičice soli
    pola kašičice origana
    svež peršun ili korijander za dekoraciju

Priprema

Isperite ječam i potopite ga u vodi na najmanje dva sata (ili preko noći). U velikoj šerpi propržite crni luk, dodajte beli luk na minut, ubacite šargarepu, kupus, papriku i paradajz, pa sve propržite još par minuta. Dodajte proceđeni ječam zajedno s bujonom ili vodom. Dodajte začine - biber, so, kurkumu i origano - i sve dobro promešajte. Pustite da supa provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno oko 30 minuta, dok ječam ne omekša. Poslužite je toplu, ukrašenu svežim peršunom ili korijanderom.

salata sa ječmom i povrćem shutterstock_1472132417.jpg
Od ječma možete da napravite i ukusnu salatu Foto: Shutterstock

Zašto je dobra za zdravlje?

  • Podstiče varenje - Ječam je bogat vlaknima, ali i ostalo povrće iz čorbe doprinosi zdravlju creva. Ova kombinacija pomaže redovnom pražnjenju creva i sprečava zatvor.
  • Jača imunitet - Ječam sadrži cink i vitamin C, koji pomažu u jačanju imuniteta. Povrće poput šargarepe, paradajza i paprike dodatno doprinosi unosu vitamina A i C.
  • Pomaže pri mršavljenju - Vlakna iz ječma i povrća pružaju dugotrajan osećaj sitosti, smanjujući potrebu za grickalicama i prejedanjem. Čorba je niskokalorična, što je čini odličnim izborom za one koji paze na liniju.
  • Pogodna za osobe s dijabetesom - Ova čorba ima nizak glikemijski indeks, pa ne izaziva nagle skokove šećera u krvi, što je čini dobrim izborom za osobe s dijabetesom.
  • Ima protivupalna svojstva - Ječam i povrće sadrže jedinjenja koja smanjuju upale u organizmu, što može da bude korisno za osobe koje pate od artritisa i drugih upalnih stanja.

Ova lagana, a hranljiva čorba odličan je izbor za ručak ili večeru, ali nemojte preterivati - jedna činija/tanjir dnevno je sasvim dovoljna.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Počeo je Vaskršnji post: Nutricionista otkriva najčešeće greške kojima ugrožavamo zdravlje