Posne punjene tikvice sa leblebijama: Recept nutricioniste za celu porodicu
Recept za punjene tikvice možete da pronađete gotovo u svakom kuvaru, budući da je jedno od najpopularnijih jela veganske i posne kuhinje poslednjih godina. Međutim, ključna razlika među njima krije se u nadevu kojim ih punite.
Nadev za punjene tikvice Tatjane Popović, sertifikovanog health coacha i nutricioniste se sastoji od luka, kuvane leblebije, pelata, kuvane kinoe i veganskog parmezana. Poslužite ih sa svežim bosiljkom i obradujte svoje ukućane.
Potrebno vam je za tikvice
- 4 tikvicesrednje veličine
1-2 kašičice ulja od koštica grožđa (ili maslinovog)
½ kašičice soli
½ kašičice belog luka u prahu
prstohvat crvene tucane paprike
Potrebno vam je za punjenje (nadev)
Potrebno vam je za serviranje (opciono)
- sveži bosiljak
veganski parmezan
crvena tucana paprika
Priprema
Prepolovite tikvice uzdužno i kašikom izvadite seme i deo mesa. Premažite ih sa malo ulja od koštica grožđa, te ih začinite solju, belim lukom u prahu i crvenom tucanom paprikom. Stavite tikvice u tepsiju obloženu papirom za pečenje stranom prema dole, te ih pecite desetak minuta dok ne omekšaju. Na maslinovom ulju prodinstajte crni i beli luk, te nakon 3-4 minuta dodajte leblebiju, pelat i kinou. Sve dobro promešajte i ostavite da se dinsta oko 3-4 minuta. Ovim nadevom napunite tikvice. Zatim ih pospite veganskim parmezanom i pecite ih u rerni na 20-25 minuta 200 stepeni, odnosno dok ne porumene i postanu hrskave. Poslužite ih uz sastojke po želji i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs
Magija ružičaste soli: Da li pomaže u mršavljenju i za šta je još korisna?