Slušaj vest

Nadev za punjene tikvice Tatjane Popović, sertifikovanog health coacha i nutricioniste  se sastoji od luka, kuvane leblebije, pelata, kuvane kinoe i veganskog parmezana. Poslužite ih sa svežim bosiljkom i obradujte svoje ukućane. 

Potrebno vam je za tikvice

  • 4 tikvicesrednje veličine
    1-2 kašičice ulja od koštica grožđa (ili maslinovog)
    ½ kašičice soli
    ½ kašičice belog luka u prahu
    prstohvat crvene tucane paprike

Potrebno vam je za punjenje (nadev)

  • 2 kašike maslinovog ulja
    manja glavica crvenog luka
    4 čena belog luka
    200 g kuvanih leblebija
    konzerva (250 g) pelata
    4 kašike kuvane kinoe
    2 kašike veganskog parmezana
130851-profimedia0295992205-ls.jpg
Leblebija je poznata i po nazivima slanutak, slani pasulj ili naut Foto: Profimedia

Potrebno vam je za serviranje (opciono)

  • sveži bosiljak
    veganski parmezan
    crvena tucana paprika

Priprema

Prepolovite tikvice uzdužno i kašikom izvadite seme i deo mesa. Premažite ih sa malo ulja od koštica grožđa, te ih začinite solju, belim lukom u prahu i crvenom tucanom paprikom. Stavite tikvice u tepsiju obloženu papirom za pečenje stranom prema dole, te ih pecite desetak minuta dok ne omekšaju. Na maslinovom ulju prodinstajte crni i beli luk, te nakon 3-4 minuta dodajte leblebiju, pelat i kinou. Sve dobro promešajte i ostavite da se dinsta oko 3-4 minuta. Ovim nadevom napunite tikvice. Zatim ih pospite veganskim parmezanom i pecite ih u rerni na 20-25 minuta 200 stepeni, odnosno dok ne porumene i postanu hrskave. Poslužite ih uz sastojke po želji i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Posna pasta s prelivom od limuna: Nutricionista predlaže zdrav ručak za celu porodicu