Zdrava vegetarijanska čorba sa pasuljem: Brzo se sprema, a obiluje vitaminima, gvožđem, kalijumom i vlaknima
Ako tražite obrok koji je hranljiv, ukusan i lak za pripremu, ova vegetarijanska čorba sa pasulje bi mogla postati vaš omiljeni recept. Za pripremu je potrebno samo 30 minuta.
Neki od glavnih sastojaka su kanelini pasulj, poznat po ukusu orašastih plodova i kremastoj teksturi (možete korisiti i drugi beli pasulj) i obilju različitog povrća koje obezbeđuje važne hranljive materije uključujući vlakna, gvožđe, kalijum i vitamine A, C i K.
Potrebno je:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica luka, oljuštena i iseckana
- 2 čena belog luka, oljuštena i iseckana
- 4 šargarepe, isečene na komade debljine 1 cm
- 3 stabljike celera oprana, prepolovljena po dužini i isečena na komade debljine 0,5 cm
- 3 konzerve pasulja kanelinija, oceđene i isprane (ili drugog belog pasulja)
- 2 kašičice seckanog svežeg ruzmarina
- 1/4 kašičice krupne soli
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice crvene paprike
Priprema
U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite oko pet minuta, mešajući dok luk ne omekša.
Dodajte beli luk, šargarepu i celer i nastavite da kuvate još šest minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, ali i dalje malo hrska. Pazite da ga ne prekuvate.
Dodati 700 ml vode, pasulj, ruzmarin, so, crni biber i crvenu papriku. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i kuvajte, nepokriveno, 10 do 15 minuta, dok povrće ne omekša.
Podeliti čorbe u činije i poslužiti.
Zdravstvene koristi sastojaka
- Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato vitaminima rastvorljivim u mastima, kao što su vitamini D i E. Takođe sadrži nezasićene masti i polifenole koji snižavaju loš (LDL) holesterol, povećavaju dobar (HDL) holesterol i štite telo od štetnih slobodnih radikala.
- Luk sadrži vlakna i prebiotike koji pomažu varenje. Pored toga, sadrži vitamin C i flavonoide koji jačaju imuni sistem i deluju protivupalno.
- Beli luk sadrži alicin, glavno aktivno jedinjenje, koje ima snažna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Može da ojača imunitet, reguliše krvni pritisak i spreči rast štetnih bakterija.
- Šargarepa sadrži hranljive materije koje štite vid i smanjuju upale, kao što su vitamin A i karotenoidi lutein i beta-karoten.
- Celersadrži vitamin K i B9 (folat), koji pomažu u održavanju jakih kostiju i stvaranju zdravih ćelija. Takođe je bogat vitaminom C i flavonoidima koji jačaju imunitet. Pošto se uglavnom sastoji od vode, istovremeno vas hidrira i hrani.
Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Napravite laganu posnu čorbu s ječmom: Zdrav obrok za bolju probavu i mršavljenje
Kad od omiljene serija skače krvni pritisak? 4 znaka da ono što gledate utiče na vaše mentalno zdravlje