Zdrava vegetarijanska čorba sa pasuljem: Brzo se sprema, a obiluje vitaminima, gvožđem, kalijumom i vlaknima
Neki od glavnih sastojaka su kanelini pasulj, poznat po ukusu orašastih plodova i kremastoj teksturi (možete korisiti i drugi beli pasulj) i obilju različitog povrća koje obezbeđuje važne hranljive materije uključujući vlakna, gvožđe, kalijum i vitamine A, C i K.
Potrebno je:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica luka, oljuštena i iseckana
- 2 čena belog luka, oljuštena i iseckana
- 4 šargarepe, isečene na komade debljine 1 cm
- 3 stabljike celera oprana, prepolovljena po dužini i isečena na komade debljine 0,5 cm
- 3 konzerve pasulja kanelinija, oceđene i isprane (ili drugog belog pasulja)
- 2 kašičice seckanog svežeg ruzmarina
- 1/4 kašičice krupne soli
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice crvene paprike
Priprema
U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite oko pet minuta, mešajući dok luk ne omekša.
Dodajte beli luk, šargarepu i celer i nastavite da kuvate još šest minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, ali i dalje malo hrska. Pazite da ga ne prekuvate.
Dodati 700 ml vode, pasulj, ruzmarin, so, crni biber i crvenu papriku. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i kuvajte, nepokriveno, 10 do 15 minuta, dok povrće ne omekša.
Podeliti čorbe u činije i poslužiti.
Zdravstvene koristi sastojaka
- Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato vitaminima rastvorljivim u mastima, kao što su vitamini D i E. Takođe sadrži nezasićene masti i polifenole koji snižavaju loš (LDL) holesterol, povećavaju dobar (HDL) holesterol i štite telo od štetnih slobodnih radikala.
- Luk sadrži vlakna i prebiotike koji pomažu varenje. Pored toga, sadrži vitamin C i flavonoide koji jačaju imuni sistem i deluju protivupalno.
- Beli luk sadrži alicin, glavno aktivno jedinjenje, koje ima snažna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Može da ojača imunitet, reguliše krvni pritisak i spreči rast štetnih bakterija.
- Šargarepa sadrži hranljive materije koje štite vid i smanjuju upale, kao što su vitamin A i karotenoidi lutein i beta-karoten.
- Celersadrži vitamin K i B9 (folat), koji pomažu u održavanju jakih kostiju i stvaranju zdravih ćelija. Takođe je bogat vitaminom C i flavonoidima koji jačaju imunitet. Pošto se uglavnom sastoji od vode, istovremeno vas hidrira i hrani.
Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Napravite laganu posnu čorbu s ječmom: Zdrav obrok za bolju probavu i mršavljenje