Slušaj vest

Neki od glavnih sastojaka su kanelini pasulj, poznat po ukusu orašastih plodova i kremastoj teksturi (možete korisiti i drugi beli pasulj) i obilju različitog povrća koje obezbeđuje važne hranljive materije uključujući vlakna, gvožđe, kalijum i vitamine A, C i K.

Potrebno je:

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, oljuštena i iseckana
  • 2 čena belog luka, oljuštena i iseckana
  • 4 šargarepe, isečene na komade debljine 1 cm
  • 3 stabljike celera oprana, prepolovljena po dužini i isečena na komade debljine 0,5 cm
  • 3 konzerve pasulja kanelinija, oceđene i isprane (ili drugog belog pasulja)
  • 2 kašičice seckanog svežeg ruzmarina
  • 1/4 kašičice krupne soli
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1/4 kašičice crvene paprike
corba supa shutterstock_2046635558.jpg
Sastojci obiluju hranljivim materijama uključujući vlakna, gvožđe, kalijum i vitamine A, C i K Foto: Shutterstock

Priprema

U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite oko pet minuta, mešajući dok luk ne omekša.

Dodajte beli luk, šargarepu i celer i nastavite da kuvate još šest minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, ali i dalje malo hrska. Pazite da ga ne prekuvate.

Dodati 700 ml vode, pasulj, ruzmarin, so, crni biber i crvenu papriku. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i kuvajte, nepokriveno, 10 do 15 minuta, dok povrće ne omekša.

Podeliti čorbe u činije i poslužiti.

seckanje-povrca-shutterstock-113661349-1.jpg
Šargarepa sadrži hranljive materije koje štite vid i smanjuju upale Foto: Shutterstock

Zdravstvene koristi sastojaka

  • Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato vitaminima rastvorljivim u mastima, kao što su vitamini D i E. Takođe sadrži nezasićene masti i polifenole koji snižavaju loš (LDL) holesterol, povećavaju dobar (HDL) holesterol i štite telo od štetnih slobodnih radikala.
  • Luk sadrži vlakna i prebiotike koji pomažu varenje. Pored toga, sadrži vitamin C i flavonoide koji jačaju imuni sistem i deluju protivupalno.
  • Beli luk sadrži alicin, glavno aktivno jedinjenje, koje ima snažna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Može da ojača imunitet, reguliše krvni pritisak i spreči rast štetnih bakterija.
  • Šargarepa sadrži hranljive materije koje štite vid i smanjuju upale, kao što su vitamin A i karotenoidi lutein i beta-karoten.
  • Celersadrži vitamin K i B9 (folat), koji pomažu u održavanju jakih kostiju i stvaranju zdravih ćelija. Takođe je bogat vitaminom C i flavonoidima koji jačaju imunitet. Pošto se uglavnom sastoji od vode, istovremeno vas hidrira i hrani.

Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Napravite laganu posnu čorbu s ječmom: Zdrav obrok za bolju probavu i mršavljenje