Slušaj vest

Šta od povrća birati u aprilu, savetuje na svom Instagram nalogu nutricionista Nataša Aleksić

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je bogato vitaminima A, C, K i folnom kiselinom, kao i mineralima poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. Puno je vlakana, poboljšava varenje, a nizak nivo kalorija idealan je za mršavljenje.

  • Mladi spanać - bogat izvor vitamina A, C i K, kao i minerala poput gvožđa i kalcijuma. Njegov redovn unos jača imunitet, poboljšava zdravlje očiju i kostiju, a zahvaljujući vlaknima, doprinosi boljoj probavi.
  • Mladi luk - sadrži vitamine A, C i K, kao i minerale poput kalcijuma i kalijuma. Poznat je po svom antiinflamatornom dejstvu i povoljnim efektima na zdravlje srca. Takođe, pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšava cirkulaciju.
  • Blitva - bogata je vitaminima A, C i K, kao i gvožđem i magnezijumom. Njev unos pozitivno utiče na zdravlje kostiju, poboljšava varenje i ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala.

Korenasto povrće

Ovo povrće bogato je vlaknima, vitaminima A, C, B i K, te mineralima kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Sadrži prirodne šećere i antioksidante, što ga čini odličnim izvorom energije i hranljivih materija potrebnih za dobar imunitet i zdravlje kože.

  • Rotkvice - bogate su vitaminima C i K, kao i vlaknima. Deluju kao prirodni diuretik, poboljšavaju probavu i pomažu u detoksikaciji organizma. Takođe, imaju antiinflamatorna svojstva i pozitivno utiču na zdravlje srca.
profimedia0556029089.jpg
Rotkvice deluju kao prirodni diuretik i pomažu u detoksikaciji Foto: Profimedia

  • Šargarepa - izvor vitamina A, C, K, kao i kalijuma i vlakana. Pomaže u očuvanju zdravlja očiju, jača imunitet i pozitivno utiče na kožu. Takođe, umanjuje rizik od bolesti srca i pozitivno utiče na zdravlje probavnog sistema.
  • Cvekla - bogata je vitaminima A, C, B6, folnom kiselinom i gvožđem. Pomaže u poboljšanju cirkulacije, smanjenju krvnog pritiska i detoksikaciji tela. Takođe, ima antiinflamatorna svojstva i poboljšava rad jetre

Kupusnjače

Kupusnjače su bogate vitaminima C, K, A i folnom kiselinom, te mineralima poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. Sadrže puno vlakana, što poboljšava varenje i daje osećaj sitosti.

  • Kupus - bogat je vitaminima C i K, kao i vlaknima i antioksidantima. Pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava varenje, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i ima antiinflamatorna svojstva.
  • Brokoli - izvor vitamina C, K, folne kiseline i vlakana. Podržava zdravlje kostiju, poboljšava varenje i jača imunitet. Takođe, bogat je antioksidantima koji pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala.
shutterstock_564719857.jpg
Brokoli podržava zdravlje kostiju i poboljšava varenje Foto: Shuterrstock

  • Karfiol - bogat je vitaminima C, K i B6, kao i vlaknima i antioksidantima. Pomaže u održavanju zdrave probave, snižava nivo holesterola i ima protivupalna svojstva. Takođe, pozitivno utiče na zdravlje kostiju i imuni sistem.

Dijetetičari preporučuju 9 najzdravijih povrća koja bi trebalo da se svakodnevno nađu na vašem tanjiru