Posni uštipci od tikvica: Nutricionista otkriva kako ih spremiti brzo i lako
Izuzetno su kompaktni zahvaljujući kinoi i brašnu od leblebija, a spanać i mirođija im dodaju još više zelenila.
Ovo je jedan od omiljenih recepata Tatjane Popović, sertifikovanog health coacha i nutricioniste, budući da je podseća na detinjstvo. Oduvek je obožavala uštipke, a danas obično pravi njihovu zdraviju varijantu, ni više ni manje nego od tikvica. Izuzetno su kompaktni zahvaljujući kinoi i brašnu od leblebija. Obično im doda spanać i mirođiju da se što više zelene. Isprobajte.
Posni uštipci od tikvica
Potrebno vam je
(Za 6-8 porcija)
- 2 šolje kuvane kinoe
2 šolje tikvica, rendanih
2 kašike kokosovog ulja za dinstanje
maslinovo ulje za podmazivanje tiganja
1⁄2 šolje crnog luka, sitno seckanog
4 čena belog luka, izgnječenog
prstohvat soli i bibera
2 šolje spanaća, sitno seckanog
1⁄3 šolje brašna od leblebija(brašno od leblebija dobićete blendiranjem leblebija)
1⁄4 šolje vode
1⁄4 šolje sveže mirođije
1⁄2 šolje brašna bez glutena (po izboru)
Sastojci za dekoraciju (opciono)
- kašika tahinija
2 kašike jogurta od soje
sok od 1⁄2 limuna
kašičica belog luka u prahu
prstohvat soli
Priprema
Skuvajte kinou prema uputstvima sa pakovanja i narendajte tikvice. U veliku šerpu dodajte kokosovo ulje, crni i beli luk, so i biber, te dinstajte 3-4 minuta na srednje jakoj temperaturi dok luk ne omekša. Dodajte tikvice i dinstajte još dva minuta. Na kraju dodajte spanać i dinstajte još minut. Ostavite sa strane.
Pomešajte brašno od leblebija i vodu kako biste dobili pastu tečne teksture, poput umućenog jajeta. Ostavite sa strane. U velikoj posudi pomešajte dinstano povrće, kuvanu kinou, so, svežu mirođiju, pa dodajte mešavinu brašna od leblebija i vode. Na kraju dodajte bezglutensko brašno i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Dobijenu smesu oblikujte u uštipke veličine dlana, pa ih poslažite u tiganj, koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Pecite svaki uštipak po četiti minuta sa svake strane. Opciono: Za još hrskavije uštipke, pecite ih u rerni na 180 stepeni 10-15 minuta. Servirajte uštipke sa tahinijem ili drugim prilozima, po vašem izboru. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs
Male boginje "resetuju" imuni sistem, brišući stečenu zaštitu od ranijih infekcija: Vakcinacija je jedini siguran način zaštite