Slušaj vest

Ovo je jedan od omiljenih recepata Tatjane Popović, sertifikovanog health coacha i nutricioniste, budući da je podseća na detinjstvo. Oduvek je obožavala uštipke, a danas obično pravi njihovu zdraviju varijantu, ni više ni manje nego od tikvica. Izuzetno su kompaktni zahvaljujući kinoi i brašnu od leblebija. Obično im doda spanać i mirođiju da se što više zelene. Isprobajte.

Posni uštipci od tikvica

Potrebno vam je 
(Za 6-8 porcija)

  • 2 šolje kuvane kinoe
    2 šolje tikvica, rendanih
    2 kašike kokosovog ulja za dinstanje
    maslinovo ulje za podmazivanje tiganja
    1⁄2 šolje crnog luka, sitno seckanog
    4 čena belog luka, izgnječenog
    prstohvat soli i bibera
    2 šolje spanaća, sitno seckanog
    1⁄3 šolje brašna od leblebija(brašno od leblebija dobićete blendiranjem leblebija)
    1⁄4 šolje vode
    1⁄4 šolje sveže mirođije
    1⁄2 šolje brašna bez glutena (po izboru)
tikvice-shutterstock-2006736755.jpg
Biće vam potrebno dve šolje rendanih tikvica Foto: Shutterstock

Sastojci za dekoraciju (opciono)

  • kašika tahinija
    2 kašike jogurta od soje
    sok od 1⁄2 limuna
    kašičica belog luka u prahu
    prstohvat soli

Priprema

Skuvajte kinou prema uputstvima sa pakovanja i narendajte tikvice. U veliku šerpu dodajte kokosovo ulje, crni i beli luk, so i biber, te dinstajte 3-4 minuta na srednje jakoj temperaturi dok luk ne omekša. Dodajte tikvice i dinstajte još dva minuta. Na kraju dodajte spanać i dinstajte još minut. Ostavite sa strane.

Pomešajte brašno od leblebija i vodu kako biste dobili pastu tečne teksture, poput umućenog jajeta. Ostavite sa strane. U velikoj posudi pomešajte dinstano povrće, kuvanu kinou, so, svežu mirođiju, pa dodajte mešavinu brašna od leblebija i vode. Na kraju dodajte bezglutensko brašno i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

130851-profimedia0295992205-ls.jpg
Brašno od leblebija dobićete blendiranjem leblebija Foto: Profimedia

Dobijenu smesu oblikujte u uštipke veličine dlana, pa ih poslažite u tiganj, koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Pecite svaki uštipak po četiti minuta sa svake strane. Opciono: Za još hrskavije uštipke, pecite ih u rerni na 180 stepeni 10-15 minuta. Servirajte uštipke sa tahinijem ili drugim prilozima, po vašem izboru. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Posne punjene tikvice sa leblebijama: Recept nutricioniste za celu porodicu