Pesto od peršuna smanjuje upale, poboljšava varenje i zdravlje srca: Evo kako da napravite domaću verziju ovog čuvenog sosa
Pesto je ukusni i hranljivi sos bogat folnom kiselinom, zdravim mastima, vitaminom E i magnezijumom. Iako je u tradicionalnoj verziji glavni sastojak bosiljak, u ovoj je peršun, koji je takođe bogat folnom kiselinom i pruža podršku zdravlju srca i imunološkom sistemu.
Beli luk deluje protivupalno i jača otpornost organizma, dok bademi obezbeđuju organizmu zdrave masti, vitamin E i magnezijum, koji pomažu u regulisanju šećera u krvi. Osim toga, maslinovo ulje obezbeđuje antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja.
Poboljšava varenje i zdravlje srca
Pored svog bogatog ukusa, pesto može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju varenja i održavanju zdravlja srca. I dok za njim često posežemo na policama prodavnica, uz minimalan trud možete sami da napravite pesto i uživate u jelima od testenina ili raznim salatama.
Pesto od peršuna i badema
Potrebno je:
- 40 g svežeg peršuna
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica origana
- 70 g badema
- 20 g rendanog tvrdog sira
- 60 ml maslinovog ulja
- 30 ml biljnog ili pilećeg bujona
Priprema
Bademe, peršun, majčina dušica, origano i beli luk sitno iseckajte, možete da stavite u blender. Postepeno dodajte maslinovo ulje, stalno mešajući. Zatim umešajte rendani sir i bujon. Na kraju, začinite po ukusu sa soli i biberom. Pripremljeni pesto možete čuvati u frižideru do tri dana.
Kako da napravite salatu za jačanje jetre, nutricionista otkriva lako se sprema, a moćan je čistač svih toksina
Prolećna salata od oraha, jabuka i spanaća: Čuva srce, podstiče varenje