Slušaj vest

Cilj ovog pristupa nije mršavljenje, već ukupno mentalno i fizičko zdravlje. Za početak, prestanite da mislite o hrani kao dobroj ili lošoj i umesto toga redovno (svaka 3 do 4 sata) jedite užinu i obroke koji sadrže proteine, vlakna i masti. Ova filozofija koja postoji već decenijama je ponovo u žiži interesovanja: „Najnoviji trend među dijetama je da se dijeta uopšte ne drži”.

Šta je intuitivna ishrana?

Početak intuitivne ishrane se vezuje za Evelin Trajbol i Eliz Reš, dijetetičarke koje su uvele taj stil života 90-ih godina prošlog veka. Ova filozofija odbacuje tradicionalne dijete za mršavljenje koje zastupaju ograničavanje i lišavanje od hrane, a podstiče vas da osetite koliko ste zaista gladni ili koliko ste siti u bilo kom trenutku, a potom da iskoristite te informacije da biste znali kako, šta i kada da jedete.

Odbacite princip držanja dijete

Ovaj pristup potiče od istraživanja o promenama zdravstvenog stanja koje nisu povezane sa gubitkom kilograma. Intuitivna ishrana zapravo u potpunosti uklanja mršavljenje iz jednačine – i ne odnosi se samo na unos hrane. Na primer, deveti princip govori o upražnjavanju fizičke aktivnosti u kojoj zaista uživate umesto da okrećete pedale sobnog bicikla zato što želite da smršate ili osećate da biste to morali da uradite.

shutterstock_2492690271.jpg
Intuitivna ishrana nije dijeta koja obećava skidanje kilograma, niti je preporučen plan ishrane Foto: Shutterstock

Intuitivna ishrana ne "obećava" skidanje kilograma 

Intuitivna ishrana nije dijeta koja obećava skidanje kilograma, niti je preporučen plan ishrane. Ne postoje pravila koja treba slediti, samo strategije osmišljene da donosite informisane odluke o svom ličnom zdravlju. Kod nekoga praćenje signala sopstvenog tela može da dovede do mršavljenja kao sekundarnog cilja, ali je primarni cilj da vam pomogne da odbacite tradicionalnu kulturu dijeta za mršavljenje koje ne daju konkretne rezultate (drugim rečima bez lišavanja, ograničavanja i eliminisanja).

Podaci prikupljeni do sada su obećavajući u pogledu boljeg uspeha kao što je prihvatanje tela i samopouzdanje – teže je izmeriti na postojan, kvalitativan način nego izgubljene kilograme. Kada smo već kod toga, takođe je malo verovatno da ćete se ugojiti.

Kako se razlikuju svesna i intuitivna ishrana? 

Skoro ih je nemoguće razlikovati, ali je glavna razlika u tome što intuitivna ishrana proziva kulturu držanja dijete u svojoj filozofiji, dok je svesna ishrana isključivo okrenuta ka doživljaju unosa hrane. Intuitivna ishrana odbacuje poremećaje ishrane. Obe odbacuju ideju unosa hrane zarad mršavljenja ili gubljenje iz vida da jedete da biste se prehranili i uživali.

protivupalna-dijeta-shutterstock-2344870347.jpg
Intuitivna ishrana vam može pomoći da se oslobodite misli o dijeti Foto: Shutterstock

Koje su prednosti?

Intuitivna ishrana vam može pomoći da ponovno steknete poverenje u sopstvene navike u ishrani i oslobodite se misli o dijeti. Većina nas je probala da izbaci određene vrste namirnica bez nekog velikog uspeha. Svrha intuitivne ishrane je da vam pomogne da se osećate dobro u vezi s onim što trenutno radite, ali je isto tako i pristup zasnovan na načinu života, poput obrazaca mediteranske ishrane. Može vam pomoći da smršate ako otkrijete da jedete iz nekih razloga koji nisu vezani za to koliko ste zapravo gladni ili siti, već za specifična osećanja ili lične okidače.

Čini se da nema negativnih strana intuitivne ishrane. Ako bi postojalo neko upozorenje, onda bi to bilo sledeće: uzmite u obzir svoja lična ograničenja kad je u pitanju započinjanje nove rutine i šta je to što ih definiše. Na kraju krajeva, nešto što kod vas izaziva osećaj stida ili izolovanosti svakako nije za vas.

smuti shutterstock_651377839.jpg
Užinajte ili pojedite obrok sa proteinima, vlaknima i mastima na svaka tri do četiri sata Foto: Shutterstock

Kako da počnete?

  • Prestanite da sudite o hrani kao o dobroj ili lošoj. Ako pridajete veliku važnost hrani koju jedete i, na kraju krajeva, tome kako se osećate, to znači da hrani dajete preveliku moć. Vreme je da zaboravite na dobre ili loše vrste namirnica i u potpunosti se oslobodite koncepta „varanja”. Vi jedete obroke koji čine vašu dnevnu ishranu – nijedna pojedinačna namirnica ne može da poboljša ili da pogorša vaše zdravlje.
  • Jedite redovno. Užinajte ili pojedite obrok sa proteinima, vlaknima i mastima na svaka tri do četiri sata. Većina nas ne jede dovoljno pre podne, zato razmislite o dodavanju još jednog jajeta, kašike putera od koštunjavog voća ili parčeta sira za doručak da biste bili siti i imali dovoljno energije. Mnogima je omiljeni doručak ost sa puterom od kikirikija, kafa sa mlekom i banana; ili ostaci proprženog povrća i pečeno jaje; ili štanglica sa nekom celovitom namirnicom kao što je badem, na primer.
  • Spavajte dovoljno. Sedam ili osam sati noćnog sna stvarno može da utiče na nivo vaše energije. Ne zaboravite da smernice za ishranu američkog ministarstva poljoprivrede preporučuju 300 dop 400 mg kofeina dnevno, što je tri ili četiri standardne šoljice kafe.
  • "Ograničite ograničenja". Ponekad ćete poželeti da izbegnete određenu vrstu hrane, kao što je veliki čizburger pre nego što sednete na tobogan, zato razmislite o odabiru namirnica koje jedete na osnovu toga kako želite da se osećate – pre, tokom i nakon obroka.

Nutricionista otkriva kako jesti zdravo u 10 koraka