Slušaj vest

Ograničavanje unosa rafinisanih šećera danas je pravi izazov, jer gotovo sva prerađena hrana sadrži šećere u nekom obliku. Zato je važno da se uvek trudimo i pronalazimo zdravije alternative.

Potrebno je:

  • 450 g svežih jagoda, opranih, očišćenih od peteljki i isečenih na kriške
  • 3 kaške meda (dodajte još jednu kašiku ako volite slađi džem)
  • 2 kašike čija semenki

Priprema

Uzmite srednju šerpu i zagrejte je na srednjoj temperaturi, pa dodajte jagode. Dodajte med i stavite na šporet da se kuva na srednjoj vatri.

Kada jagode omekšaju, povremeno ih mešajte i dodajte med.

Kada jagode omekšaju do te mere da počnu da se raspadaju, izgnječite ih gnječilicom za krompir. Neka se smesa plako krčka, uz stalno mešanje. Kada vidite da su se stvorili veliki mehurići na površini, dodajte čija semenke.

Čija semenke će pomoći džemu da postigne želatinastu teksturu, a istovremeno će mu dodati vlakna, proteine i zdrave omega-3 masti.

Nastavite da mešate smesu na niskoj vatri oko 15 minuta, a zatim sklonite šerpu sa šporeta. Sipajte smesu u teglu i čvrsto je poklopite.

shutterstock_421397224.jpg
Čija semenke će pomoći džemu da postigne želatinastu teksturu Foto: Shutterstock

Ako želite džem sa glatkijom teksturom, možete dodati smesu u blender i nekoliko puta je izmiksati pre nego što je sipate u teglu. Ili, koristite štapni mikser.

Dok je džem još uvek topao, može delovati kao da je tečnij nego što ste očekivali. Čija semenkama će biti potrebno malo vremena da postignu željenu konzistenciju, pa ostavite džem da se ohladi na sobnoj temperaturi u tegli, a zatim stavite teglu u frižider na nekoliko sati. Tek tada će dostići savršenu teksturu.

Uživajte u džemu na tostu, ili ga stavite kako dodatak preko grčkog jogurta, ovsene kaše ili čak kao preliv za sladoled.

Uputstvo za čuvanje

Ovaj džem može se čuvati u frižideru do 2 nedelje, ali budite oprezni - pošto ne sadrži konzervanse, ima nizak sadržaj šećera i nije prošao proces konzerviranja, mora se držati u frižideru ili zamrzivaču.

Ne preporučujemo konzerviranje ovog džema jer nema dovoljno visok sadržaj šećera da bi bio stabilan na policama.

Uputstvo za zamrzavanje - Ovaj džem može se zamrznuti i čuvati do 6 meseci.

Izvor: thebusybaker.ca/Zdravlje.Kurir.rs

Zdravlje u čaši: Smuti od jagoda koji topi masne naslage i podmlađuje kožu