Slušaj vest

Banane su prirodan izvor kalijuma i magnezijuma – minerala koji udruženim delovanjem podržavaju zdrav srčani ritam, regulišu krvni pritisak i omogućavaju pravilan rad mišića.

Vlakna iz banana podstiču zdravu probavu i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog pritiska i raka debelog creva. Takođe, banane su bogate vitaminima C i B6, koji jačaju imunitet, podržavaju rad mozga i poboljšavaju raspoloženje.

Mus od banane

Za četiri porcije biće vam potrebno:

  • 30 ml mleka (može i ovseno mleko)
  • 3 kašičice stevije (ili 15 g javorovog sirupa)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 srednja banana, isečena na četvrtine
  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 8 kolutića banane za dekoraciju ili zdravih poslastica (po želji)

Priprema

Stavite mleko, steviju, vanilu i bananu u blender i blendajte 15 sekundi na visokoj brzini dok smesa ne postane glatka. Sipajte u činiju, pažljivo umešajte jogurt i ostavite da se ohladi. Zatim podelite u četiri činije i ukrasite svaku sa po dva kolutića banane neposredno pre serviranja.

banane-shutterstock-341156408.jpg
Banane su hranljive voćke bogate kalijumom i vlaknima koje pomažu srcu, varenju i održavanju energije Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti banane

  • Regulišu krvni pritisak – Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma, banane pomažu u održavanju zdravlja srca i normalnog krvnog pritiska.
  • Poboljšavaju varenje – Bogate vlaknima, podstiču redovno pražnjenje creva i zdravu crevnu floru.
  • Jačaju imunitet – Sadrže vitamine C i B6, koji pomažu telu da se zaštiti od infekcija.
  • Podižu energiju – Prirodni šećeri i ugljeni hidrati u bananama brzo osvežavaju i obnavljaju energiju.
  • Podržavaju rad mozga i raspoloženjeVitamin B6 pomaže u stvaranju serotonina i dopamina, važnih za koncentraciju i emocionalnu ravnotežu.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Domaći sladoled od banane bez šećera, pogodan je za osobe sa dijabetesom, lagan i ukusan - evo kako da ga napravite