Osvežavajući mus koji čuva srce: Savršen letnji spoj ukusa i zdravlja
Osim što su zdravija alternativa pecivima, banane su idealan sastojak za lagan i osvežavajući letnji desert. Posebno će vam biti zahvalno vaše srce.
Banane su prirodan izvor kalijuma i magnezijuma – minerala koji udruženim delovanjem podržavaju zdrav srčani ritam, regulišu krvni pritisak i omogućavaju pravilan rad mišića.
Vlakna iz banana podstiču zdravu probavu i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog pritiska i raka debelog creva. Takođe, banane su bogate vitaminima C i B6, koji jačaju imunitet, podržavaju rad mozga i poboljšavaju raspoloženje.
Mus od banane
Za četiri porcije biće vam potrebno:
- 30 ml mleka (može i ovseno mleko)
- 3 kašičice stevije (ili 15 g javorovog sirupa)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 srednja banana, isečena na četvrtine
- 1 šolja grčkog jogurta
- 8 kolutića banane za dekoraciju ili zdravih poslastica (po želji)
Priprema
Stavite mleko, steviju, vanilu i bananu u blender i blendajte 15 sekundi na visokoj brzini dok smesa ne postane glatka. Sipajte u činiju, pažljivo umešajte jogurt i ostavite da se ohladi. Zatim podelite u četiri činije i ukrasite svaku sa po dva kolutića banane neposredno pre serviranja.
Zdravstvene prednosti banane
- Regulišu krvni pritisak – Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma, banane pomažu u održavanju zdravlja srca i normalnog krvnog pritiska.
- Poboljšavaju varenje – Bogate vlaknima, podstiču redovno pražnjenje creva i zdravu crevnu floru.
- Jačaju imunitet – Sadrže vitamine C i B6, koji pomažu telu da se zaštiti od infekcija.
- Podižu energiju – Prirodni šećeri i ugljeni hidrati u bananama brzo osvežavaju i obnavljaju energiju.
- Podržavaju rad mozga i raspoloženje – Vitamin B6 pomaže u stvaranju serotonina i dopamina, važnih za koncentraciju i emocionalnu ravnotežu.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Domaći sladoled od banane bez šećera, pogodan je za osobe sa dijabetesom, lagan i ukusan - evo kako da ga napravite