Slušaj vest

Hladna supa je savršen letnji obrok – osvežava, hidrira i bogata je sezonskim sastojcima. Uz salate, hladne napitke i jela od kukuruza šećerca, spada među najomiljenije izbore tokom vrućih dana. Dodatna prednost je što nakon dan ili dva u frižideru postaje još ukusnija, jer se ukusi međusobno sjedine.

Lako se priprema unapred i idealna je za lagane obroke bez kuvanja.

Hladna supa od krastavca

Hladna supa od krastavca je osvežavajuće letnje jelo idealno za tople dane, jer hidrira organizam, lagana je za varenje i priprema se brzo i jednostavno.

Potrebno je:

  • krastavci
  • grčki jogurt
  • sveže začinsko bilje (npr. mirođija, peršun, nana)
  • limunov sok
  • so i biber

Priprema

Krastavce oljuštiti i iseći na komade, zatim ih izmiksati zajedno sa jogurtom i začinskim biljem. Dodati limunov sok, so i biber po ukusu. Supa se služi hladna, često uz hrskavi hleb, fokaču ili tost sa avokadom.

shutterstock_429088276.jpg
Krastavci su osvežavajuće povrće bogato vodom i vitaminima, idealno za lagane letnje obroke Foto: Shutterstock

Hladna supa od paradajza

Paradajz je savršen za pripremu osvežavajuće hladne supe zbog svog slatkog i blagog ukusa, kao i visokog sadržaja vode.

Potrebno je:

  • nekoliko zrelih paradajza
  • krastavac
  • crvena paprika
  • crveni i beli luk
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • so, biber i sveže začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka

Priprema 

Paradajz, krastavac, papriku i luk iseći na manje komade, pa sve zajedno izblendati dok se ne dobije glatka, homogena smesa. Zatim dodati maslinovo ulje, limunov sok (sirće), so i biber po ukusu. Supu staviti u frižider i hladiti najmanje jedan sat kako bi se ukusi sjedinili i supa postala osvežavajuća.

Pre serviranja, po želji, dodajte nekoliko kockica svežeg povrća za dodatnu teksturu i lepši izgled.

Supa od tikvica sa bosiljkom

Supa od tikvica sa bosiljkom je lagano, kremasto jelo koje se može služiti toplo ili hladno, a odlikuje je osvežavajući ukus i blagotvorno dejstvo na varenje.

čorba shutterstock_415957900.jpg
Tikvice su blago povrće s nežnim ukusom, bogato vlaknima i lako se pripremaju u raznim jelima Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • tikvice
  • crni luk
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • svež bosiljak
  • bujon
  • so i biber
  • krutoni za dekoraciju

Priprema

Tikvice i luk iseckati i propržiti na maslinovom ulju, zatim dodati beli luk i bujon. Kuvati dok tikvice ne omekšaju, pa sve izmiksati u glatku krem supu. Dodati svež bosiljak i začiniti po ukusu. Služiti hladno sa domaćim krutonima koji daju težinu i hrskavost supi.

Potaž od mladog graška, idealan za letnje dane, recept nutricioniste koji osvežava i čuva liniju - evo kako da je pripremite