Jednodnevna antiinflamatorna dijeta: Probajte tri zdrava i ukusna recepta
Bez obzira sa kakvom vrstom upale imate problema, pravilna ishrana će vam pomoći da je ublažite i lečite.
U nastavku pronađite meni za jednodnevnu antiinflamatornu dijetu punu namirnica koje smanjuju proces upale.
Doručak:Napitak za čišćenje
Potrebno je:
Priprema
Dobro sjedinite sve sastojke ručno ili u blenderu. Stavite u posudu i zagrejte na srednjoj vatri.
Ručak: Salata od tunjevine
Potrebno je:
- 1 mali sveži odrezak tune
- pola avokada
- 3 stabljike celera, sitno iseckane
- 1 mala glavica zelene salate
- 2 kašike seckanog svežeg mirođije
- 3 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Priprema
Premažite odrezak tunjevine maslinovim uljem i pecite na roštilju ili u odgovarajućoj posudi. Kada je tunjevina gotova, ostavite je da se malo ohladi.
U međuvremenu, operite i iseckajte zelenu salatu, celer, mirođiju i avokado. Prstima izlomite tunjevinu na manje komade i dodajte je pripremljenom povrću. Začinite solju, biberom i maslinovim uljem.
Večera: Čorba i pečeni karfiol
Potrebno je za čorbu:
- 1,5 l pilećeg bujona
- 1 mala šolja seckanog crnog luka
- 1 mala šolja seckane šargarepe
- 2 male tikvice, tanko isečene
- 3 čena belog luka, zgnječena
- 1 šolja kuvane piletine
- 2 kašike kokosovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat rendanog svežeg đumbira
Priprema
Dinstajte crni luk i šargarepu na kokosovom ulju dok ne omekšaju. Sipajte bujon i prokuvajte. Kada šargarepa i crni luk dovoljno omekšaju, dodajte tikvice u čorbu. Takođe možete napraviti rezance od tikvica pomoću posebnog sekača.
Na kraju, dodajte zgnječeni beli luk, đumbir i kuvanu piletinu, lagano posolite, kuvajte još pet minuta i sklonite sa vatre.
Potrebno je za pečeni karfiol:
- 1 glavica karfiola
- 2 kašičice kurkume
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema
Glavicu karfiola odvojite na manje komade, a zatim je operite u vodi. Ostavite karfiol da se malo ocedi, zatim ga posolite, pospite kurkumom i maslinovim uljem i dobro promešajte.
Karfiol rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni Celzijusa.
Užina: Sveže borovnice
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Dijeta Plave zone je tajna mršavljenja i dugovečnosti: Evo šta uključuje i ko bi trebalo da je izbegava