Slušaj vest

U nastavku pronađite meni za jednodnevnu antiinflamatornu dijetu punu namirnica koje smanjuju proces upale.

Doručak:Napitak za čišćenje

Potrebno je: 

  • 4 dl vode
  • 1 kašičica mača praha 
  • 1 kašičica kurkume
  • ¼ kašičice praha đumbira
  • 1 kašičica kokosovog ulja

Priprema

Dobro sjedinite sve sastojke ručno ili u blenderu. Stavite u posudu i zagrejte na srednjoj vatri.

tuna-salata-shutterstock-1573095754.jpg
Foto: Shutterstock

Ručak: Salata od tunjevine

Potrebno je: 

  • 1 mali sveži odrezak tune
  • pola avokada
  • 3 stabljike celera, sitno iseckane
  • 1 mala glavica zelene salate
  • 2 kašike seckanog svežeg mirođije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema

Premažite odrezak tunjevine maslinovim uljem i pecite na roštilju ili u odgovarajućoj posudi. Kada je tunjevina gotova, ostavite je da se malo ohladi.

U međuvremenu, operite i iseckajte zelenu salatu, celer, mirođiju i avokado. Prstima izlomite tunjevinu na manje komade i dodajte je pripremljenom povrću. Začinite solju, biberom i maslinovim uljem.

Večera: Čorba i pečeni karfiol

Potrebno je za čorbu:

  • 1,5 l pilećeg bujona
  • 1 mala šolja seckanog crnog luka
  • 1 mala šolja seckane šargarepe
  • 2 male tikvice, tanko isečene
  • 3 čena belog luka, zgnječena
  • 1 šolja kuvane piletine
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat rendanog svežeg đumbira
shutterstock_439889338.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema

Dinstajte crni luk i šargarepu na kokosovom ulju dok ne omekšaju. Sipajte bujon i prokuvajte. Kada šargarepa i crni luk dovoljno omekšaju, dodajte tikvice u čorbu. Takođe možete napraviti rezance od tikvica pomoću posebnog sekača.

Na kraju, dodajte zgnječeni beli luk, đumbir i kuvanu piletinu, lagano posolite, kuvajte još pet minuta i sklonite sa vatre.

Potrebno je za pečeni karfiol:

Priprema

Glavicu karfiola odvojite na manje komade, a zatim je operite u vodi. Ostavite karfiol da se malo ocedi, zatim ga posolite, pospite kurkumom i maslinovim uljem i dobro promešajte.
Karfiol rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni Celzijusa.

Užina: Sveže borovnice

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Dijeta Plave zone je tajna mršavljenja i dugovečnosti: Evo šta uključuje i ko bi trebalo da je izbegava