Šta se dešava ako ne peremo kosu nedelju dana? Stručnjak tvrdi da sve zavisi od tipa kose
Foto: Profimedia

Nega

Šta se dešava ako ne peremo kosu nedelju dana? Stručnjak tvrdi da sve zavisi od tipa kose

Lepota -

Saveti o pranju kose su veoma različiti – od svakodnevnog pranja do što ređeg pranja da se ne bi mastila. Svako za sebe zna šta mu najviše odgovara.

Većina nas pere kosu jednom ili dva puta nedeljno, ali šta ako je interval između pranja duži? Odgovore na ove nedoumice izneo je kozmetolog i predstavnik Američkog kozmetološkog udruženja, dr Stiven Lajn.

On navodi da nepranje kose duže od nedelju dana može biti i dobro i loše u zavisnosti od stanja vlasišta i kose, i ističe da ćete primetiti sledeće stvari:

Prirodna ulja

- Ono što ćete prvo primetiti je povećana količina ulja na kosi, jer je koža glave imala priliku, odnosno vreme, da proizvodi ova prirodna ulja. Oni mogu da neguju kosu i obezbede joj vlagu, pa će izgledati sjajnije i zdravije - kaže on.

Kao rezultat toga, primetićete neke promene u teksturi vaše kose – što može biti blagoslov ili prokletstvo – u zavisnosti od vašeg tipa kose.

Ako imate talasastu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu kose. Ali ako imate masnu kožu glave i kosu, nakupljanje ulja može samo pogoršati stvari, čineći da vaša kosa izgleda masnije.

Ako imate talasastu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu kose
Ako imate talasastu kosu, preskakanje pranja može pomoći jer će ojačati prirodnu teksturu kosefoto: Shutterstock

Jača kosa

Kosa može da puca iz više razloga, zbog lošeg tretmana, ishrane, stresa, ali i zdravstvenih problema. Dr. Linija navodi da često pranje kose može biti dodatni razlog.

Ako je često perete, lišavate vlasište prirodnih ulja, pa će biti suva, a kosa sklona lomljenju. Ako to radite retko, višak ulja na vašoj kosi može sprečiti lomljenje, savetuje ona.

Iritacija kože glave

Za većinu ljudi, izbegavanje pranja kose nedelju dana i više - ostaviće negativne posledice.

- Ako dugo ne perete kosu, na njoj, kao i na koži glave, nakupiće se ulja, prljavština i mrtva koža. To može dovesti do iritacije kože glave, koja će svrbeti i ljuštiti se - kaže doktor.

Dodaje da može doći do prekomernog razmnožavanja bakterija ili gljivica ako je skalp vlažan i na njemu postoje ostaci mrtvih ćelija kože, što može izazvati infekcije i neprijatan miris. Čak i gubitak kose može biti rezultat retkog pranja.

Kosa
foto: Shutterstock

Akumulacija proizvoda

Ređe pranje kose može biti od koristi ako ne koristite mnogo proizvoda za stilizovanje. Međutim, ako koristite proizvode za kosu kao što su gelovi, pene ili sprejevi, nepranje kose nedelju dana može dovesti do nakupljanja proizvoda na koži glave i kosi.

Naravno, neki proizvodi za kosu su posebno dizajnirani da se koriste između pranja, uključujući suve šampone, sprejeve za regeneraciju i neke proizvode za teksturu. Međutim, treba ih ukloniti sa kose i kože glave.

Prenela: N.R.

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track