7 OKIDAČA ZA PRAZNIČNU DEPRESIJU: Ne dozvolite da vam previše očekivanja upropasti odmor! Život se nastavlja i posle NOVE GODINE
Foto: Profimedia

EUFORIJA JE POČELA

7 OKIDAČA ZA PRAZNIČNU DEPRESIJU: Ne dozvolite da vam previše očekivanja upropasti odmor! Život se nastavlja i posle NOVE GODINE

Mentalno zdravlje -

Sezona praznika može izazvati depresiju iz više razloga. Možda zbog obaveza nećete moći da stignete kući za praznike ili ste u izazovnoj finansijskoj situacijI. Neko je možda izgubio voljenu osobo i ovo će biti prvi praznik bez nje. Ako sami prolazite kroz teške momente, može biti izazovno gledati druge ljude koji se raduju ovom periodu godine i provode ga sa porodicom i prijateljima.

Sezonska depresija je češća nego što mnogi misle. Oko 14 odsto Amerikanaca od poverenja doživljava takozvani „praznični bluz“. Period oko Nove godina i Božića često postavljaja pred nas izazovne zahteve, od beskrajnih zabava do porodičnih obaveza, kupovine, viđanja s velikim brojem ljudi, a često i pretrpanost poslom.

Ovo su neki do najčešćih okidača praznične depresije:

Porodična okupljanja

Kada su svi članovi šire porodice na okupu tokom slavlja, neretko se može osetiti i tenzija. Pojedinim ljudima odlazak kući za praznike izaziva loša sećanja, ali i sa tim se možete izboriti.

Ne očekujte najgore - Fokusirajte se na druženje sa rođacima ili uživanje u omiljenom jelu.

Napravite plan - Neka rođak od poverenja bude spreman da vas izvuče iz loših razgovora.

Postavite vremensko ograničenje - Svratite na samo pola sata kako biste ispoštovali poziv, a ukoliko je okupljanje za vas veliki stres, jednostavno odgovorite sa "ne".

Smislite načine kako da kvalitetno provedete vreme umesto da se sebi napravite pritisak sa materijalnim stvarim
Smislite načine kako da kvalitetno provedete vreme umesto da se sebi napravite pritisak sa materijalnim stvarimfoto: Shutterstock

Prekomerna komercijalizacija

Praznici treba da budu kvalitetno provedeno vrem sa dragim ljudima ali nas komercijalizacija često odvlači od toga. Često možete osetiti obavezu da svima spremite poklone, da nadmašite prošlogodišnje, da se svečano obučete. Rešenje je da se držite jednostavnih tradicija i smislite načine kako da kvalitetno provedete vreme umesto da se sebi napravite pritisak sa materijalnim stvarim.

Finansijske brige

Ne morate da trošite mnogo - ili čak ništa - da biste pokazali da vam je stalo.

Pokušajte sa kupovina knjiga ili pravljenjem neke sitnice za poklona. Ili jednostavno zakažite kafu ili večere sa prijateljima kako biste uživali u društvu jedni sa drugima. Jednostavne stvari koje ne košaju puno, ili čak ništa, često su najlepše.

Nerealna očekivanja

Život je užurban tokom cele godine. Zato nema potrebe da dodajete sebi pritisak da organizujete savršen odmor za raznike, a istovremeno budete veseli jer ćete se tako samo osećati više zaglavljeno, a ne praznično.

Odbacite perfekcionizam. Ako nemate vremena za pečenje svih tih kolačića? Poslastice iz prodavnice su sasvim u redu. Zaboravili ste da nabavite sve ukrase i lampice? U redu je. Vaša porodica će oprostiti.

Zapamtite, ne možete uživati u odmoru i druženjima ako jurite kroz praznične dane kao na traci sa listom obaveza.

Ne možete uživati u odmoru ako jurite kroz praznične dane kao na traci sa listom obaveza
Ne možete uživati u odmoru ako jurite kroz praznične dane kao na traci sa listom obavezafoto: Shutterstock

Umor

Kupovina i gužve po tržnim centrima, kuvanje i prirema poslastica za goste uz svakodnevne obaveze može biti iscrpljujuća. Zato odahnite. Zapamtite, ne možete uživati u odmoru i druženjima ako jurite kroz praznične dane kao na traci sa listom obaveza. Odvojite vreme za odmor i opuštanje. Planirajte barem nekoliko večeri bez obaveza i okupljanja i idite rano u krevet kako biste dobro odmorili.

U toku dana ubacite sveže povrće ili voće kao užinu, izbegavajte prekomeran unos alkohola i potrudite se da zadržite rutinu vežbanja i ishrane koliko god je moguće.

Ne narušavajte zdrave navike

Očekivano je da će se za praznike nazdravljati i da če stolovi bti puni različitih jela i slatkiša. Ali ne smete dozvoliti da preterano uživanje u praznicima poremeti zdrave navike na kojima radite tokom cele godine – kao što su dobra ishrana, dovoljno odmora i redovno uzimanje lekova. Zato u toku dana ubacite sveže povrće ili voće kao užinu, izbegavajte prekomeran unos alkohola i potrudite se da zadržite rutinu vežbanja i ishrane koliko god je moguće.

Fokusirajte se na planove nakon praznika

Ako ne možete da stignete kući ovog praznika zbog previše obaveza, posao vam to ne dozvoljava, ili vaši prijatelji imaju druge planove, pokušajte da proslavite sa ljudima koji će biti u gradu i započnite novu tradiciju. Ili se jednostavno fokusirajte na planiranje poseta i viđanja nakon praznika, kada svi ponovo budete na okupu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/webmd.com)

Bonus video:

01:18

ČESTO SE DEPRESIJA MASKIRA U TELESNE SIMPTOME Dr Đorđević: Nemate snage da ustanete, a sve vreme se osećate krivim! URADITE OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track