Psi su najbolja antistres terapija: Pomažu vlasnicima da poboljšaju koncentraciju
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Psi su najbolja antistres terapija: Pomažu vlasnicima da poboljšaju koncentraciju

Mentalno zdravlje -


Psi mogu pomoći ljudima da smanje nivo stresa i poboljšaju koncentraciju i kreativnost, sugeriše nova studija istraživača sa Univerziteta Konkuk u Seulu.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su se bavili različitim aktivnostima sa psima, odnosno „sastajanjem, igranjem, hranjenjem, masiranjem, negovanjem, fotografisanjem, grljenjem i šetnjom“.

Igranje sa psima, masiranje i negovanje pasa rezultiralo je povećanjem beta moždanih talasa kod učesnika, "što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa", prema studiji objavljenoj u časopisu "PLOS One".

- Igranje sa psom je posebno pozitivno uticalo na opuštanje i koncentraciju, navodi se u pomenutom časopisu.

Pas
foto: Shutterstock

Šetnja psa je značajno utiče na opuštanje, pokazalo je merenje snage alfa moždanih talasa.

Rezultati pokazuju da bi „specifične aktivnosti pasa mogle da aktiviraju jaču relaksaciju, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost omogućavanjem povećane moždane aktivnosti“, rekli su istraživači Oniju Ju, Jutong Vu, Jin Su Han i Sin-Ae Park.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.000 ljudi sa kućnim ljubimcima u maju 2022. pokazalo je da se 95 odsto vlasnika oslanja na svoje ljubimce da bi se oslobodili stresa i da bi se opustili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track