Kako da podstaknete lučenje hormona sreće? Uz ove trikove smanjićete stres i popraviti raspoloženje
Foto: Profimedia

za dobar dan

Kako da podstaknete lučenje hormona sreće? Uz ove trikove smanjićete stres i popraviti raspoloženje

Mentalno zdravlje -

Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfin su četiri vrste molekula koji diktiraju osećaj sreće kod ljudi. Iako imaju i druge uloge u telu, najčešće ih posmatramo kroz ulogu regulacije raspoloženja. Ljudima koji nemaju hronična oboljenja vezana za pomenute molekule, ovi trikovi su dovoljni da podignu raspoloženje.

Dobra vest je da ovi, vrlo jednostavni načini da se poveća koncentracija hormona sreće u telu, ne uključuje ništa zahtevno.

Oksitocini

Ovo jedinjenje se ponekad naziva i hormon ljubavi.Telo proizvodi oksitocin kada je osoba seksualno uzbuđena ili kada se zaljubi.

Nizak nivo oksitocina povezan je sa depresijom, a pokušaji oralnog uzimanja oksitocina nisu bili uspešni jer ima poteškoća da pređe krvno-moždanu barijeru. Zato je najbolje kada ga sami proizvodimo.

Pokazalo se da je grljenje podjednako efikasan način da se proizvede veća količina oksitocina, a možemo griliti i prijatelje i porodicu
Pokazalo se da je grljenje podjednako efikasan način da se proizvede veća količina oksitocina, a možemo griliti i prijatelje i porodicufoto: Shutterstock

Kako povećati nivo oksitocina?

Najlakši način da dobijete talas oksitocina je da nekoga zagrlite. Pokazalo se da je grljenje podjednako efikasan način da se proizvede veća količina oksitocina kao poljupci ili seks, a možemo zagrliti i prijatelje i porodicu, a ne samo seksualnog partnera.

Čak i ako osoba nije okružena dragim ljudima za zagrljaj, postoji način da se poveća koncentracija oksitocina. Jednostavno mazite mačku, psa, zeca ili drugog kućnog ljubimca.

Serotonin

Serotonin ima višestruku ulogu u telu jer služi kao hormon, ali i za prenos informacija između nervnih završetaka.

Serotonin učestvuje u regulaciji raspoloženja, pamćenju, regulaciji telesne temperature, spavanju, varenju i zarastanju rana, između ostalog.

Nizak nivo serotonina dovodi do depresije, anksioznosti i stresa, a prevelike količine mogu izazvati mučninu.

Kako povećati nivo serotonina?

Najefikasniji način za povećanje nivoa serotonina je vežba. To ne mora da bude intenzivna vežba, već je dovoljno da se malo pomerite i malo ubrzate puls. Šetnje prirodom, plivanje, joga i pilates su odličan izbor.

Ono što takođe pomaže je izlaganje sunčevoj svetlosti i hrani bogatoj triptofanom, kao što su losos, jaja, sir, ćuretina ili tofu.

sređivanje stana, sređivanje kuće, čišćenje, pevanje
foto: Shutterstock

Dopamin

Svaki put kada čovek pobedi u društvenoj igri, završi zahtevan posao ili sredi kuću, obuzme ga osećaj zadovoljstva koji je direktan rezultat povećane koncentracije dopamina.

Dopamin je ključni molekul u takozvanom sistemu nagrađivanja. Svaki put kada sredite nešto u kući ili obavite zadatak na poslu, receptori dobijaju mali nalet dopamina, što osigurava da želite da nastavite da radite te radnje.

Ljudi čiji je sistem nagrađivanja narušen ne dobijaju dovoljne količine dopamina tokom malih aktivnosti kao što je pranje sudova, i osećaju zadovoljstvo tek kada urade nešto veoma veliko i značajno.

Najbolji način da se poveća nivo dopamina je slušanje muzike. Posebno je delotvorna muzika koja izaziva snažne emocionalne reakcije i muzika bržeg tempa.

Endorfini služe za uklanjanje bolova, smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja
Endorfini služe za uklanjanje bolova, smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženjafoto: Shutterstock

Endorfini

Hormoni iz ove grupe su prirodni analgetici koje telo proizvodi kao odgovor na stres ili neku neprijatnu situaciju. Međutim, osoba ne mora biti u životnoj opasnosti da bi povećala nivo endorfina. Oni služe za uklanjanje bolova, smanjenje stresa ili poboljšanje raspoloženja.

U grupi endorfina postoji više od 20 vrsta hormona, a neki čak imaju i jači efekat od poznatog analgetika morfijuma.

Kako povećati nivo endorfina?

Zašto su aktivnosti poput skakanja padobranom i brze vožnje tako uzbudljive? Upravo zbog endorfina.

Ali ne morate skakati iz aviona da biste poboljšali raspoloženje, dovoljno je da pogledate horor film ili pojedete nešto ljuto. Usudite se da češće izađete iz svoje zone udobnosti jer to takođe donosi talas endorfina.

Prenela: N.R.

Izvor: miss7zdrava / zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track