Kako da se oslobodite stresa i anksioznosti? 10 minuta dnevno menja raspoloženje
Foto: Shutterstock

brinite o sebi

Kako da se oslobodite stresa i anksioznosti? 10 minuta dnevno menja raspoloženje

Mentalno zdravlje -

U savremenom, užurbnom svetu u kojem smo prečesto izloženi stresu, važno je razviti odbrambeni anti-stres mehanizam i raditi na održavanju unutrašnjeg mira i mentalnog zdravlja.

Predlažemo vam pet saveta za poboljšanje mentalnog zdravlja i sprečavanje anksioznosti i stresa – na prirodan način. Dovoljno je i 10-15 minuta dnevno da osetite kako se opuštate, ali uz uslov da to radite redovno.

Boravite više vremena napolju.

Priroda je moćan antidepresiv, jer Sunce, zelena trava i plavo nebo mogu najbolje da podstaknu pozitivno raspoloženje. Boravak u prirodi može da smanji nivo stresa i razbudi pozitivnu energiju. Ako vas velike vrućine sputavaju da izađete u dugu šetnju, preošetajte rano ujutru ili predveče u obližnjem parku desetak minuta da biste upili sunčevu svetlost i vitamin D. Takođe, unesite u svoj dom zelene biljke koje će osvežiti prostor i uneti duh prirode.

prošetajte svakog dana, najbolje u društvu
prošetajte svakog dana, najbolje u društvufoto: Shutterstock

Vežbajte

Fizička aktivnost je važna ne samo za fizičko, već i za mentalno zdravlje. To ne mora da bude naporan trening niti vežbanje uz tegove, već aktivnost koja prija vašem telu – brzi hod, šetanje, trčanje, joga, pilates, plivanje… Kako biste ovu aktivnost učinili zanimljivijom možete da vežbate u paru sa partnerom ili najboljom prijateljicom, ili organizujete takmičenje u košarci, fudbalu ili odbojci.

instalirajte aplikacije koje kontrolišu vreme koje provodite na telefonu
instalirajte aplikacije koje kontrolišu vreme koje provodite na telefonufoto: Shutterstock

Digitalni detoks

Društvene mreže su nam donele puno pozitivnih stvari, ali su mnogi postali "zarobljenici" pametnih uređaja. Preporučujemo vam da svakog dana na nekoliko sati isključite svoj telefon ili instalirajte aplikacije koje kontrolišu vreme koje provodite na telefonu i podsećaju vas kada je vreme da se odmorite od Interneta i društvenih mreža. Takođe, budite oprezni kojim sadržajima dopuštate da vam šalju notifikacije kako biste zaštitili sebe od negativnih vesti.

Meditacija i srećni rituali

Meditacija je jedna od najboljih antistres tehnika, a možete da istražujete čitav njen spektar i izaberete onu koja najbolje opušta vaš um i dušu.

mali i jednostavni rituali koji nam donose sreću i osećaj zadovoljstva
mali i jednostavni rituali koji nam donose sreću i osećaj zadovoljstvafoto: Shutterstock

Ključnu ulogu u opuštanju imaju i mali i jednostavni rituali koji nam donose sreću i osećaj zadovoljstva. Uživajte u tišini u šolji mirisnog i ukusnog biljnog čaja, nanesite na lice masku od avkoda ili krastavca, napunite kadu i napravite mirišljavu kupku za sebe, idite na masažu… Svaki ritual koji vam pokazuje da brinete o sebi doneće vam potpuni mir i pomoći će da se lakše odbranite od svakodnevnog stresa.

Od svog doma napravite oazu mira

Dom je životni prostor koji značajno utiče na vašu energiju, zdravlje i raspoloženje. Preporučujemo vam da pratite smernice najurednije Japanke i zagovornice minimalizma Meri Kondo (KonMati metod) koji podrazumeva da iz stana izbacite sve ono što vam više nije potrebno, što je pokvareno ili u vama proizvodi negativna osećanja, a te stvari zamenite predmetima koji u vama bude lepe uspomene, prijatne emocije i lepu energiju.

oaza mira
oaza mirafoto: Shutterstock

Važno je da u svom domu imate i kutak samo za sebe u kojem možete da se osamite i posvetite svojim potrebama i ritualima za opuštanje. Postarajte se da u kući nemate previše stvari, odnosno da energija u njoj može slobodno da teče, kao i da vaš dom ispunjava prirodna svetlost.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track