7 najboljih sportova za žene starije od 50 godina: Ostanite u formi i sačuvajte zdrav duh
Foto: Shutterstock

isprobajte

7 najboljih sportova za žene starije od 50 godina: Ostanite u formi i sačuvajte zdrav duh

Fitnes -

Održavanje aktivnog načina života je ključni faktor u zdravom starenju žena, a kako da znate koji su najbolji sportovi za žene posle 50? Saznajte u nastavku članka.

Redovno vežbanje ne samo da može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, već i da spreči padove i sačuva mišićnu i koštanu masu tokom menopauze.

Prednosti vežbanja za žene starije od 50 godina su mnoge, prema Aleksis Koslik, specijalista za sportsku medicinu i rehabilitaciju, uključujući:

  • Povećanje sagorevanja kalorija za održavanje težine
  • Smanjenje rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca
  • Sprečavanje gubitka mišićne mase
  • Jačanje mišića i kostiju
  • Podsticanje sna, kognitivnih funkcija i raspoloženja
  • Unapređenje nezavisnosti
  • Društvena veza
  • Produženje života

Za žene starije od 50 godina, važno je odabrati sportove koji odgovaraju uzrastu i promovišu zdravlje i blagostanje

Izbor najboljih sportova za žene starije od 50 godina

Hodanje

Hodanje je jednostavan, prirodan i veoma pristupačan oblik vežbanja. Možete to učiniti bilo gde i bilo kada. Redovno hodanje može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, smanjiti rizik od srčanih oboljenja, regulisati krvni pritisak, kontrolisati težinu i pomoći u održavanju dobrog raspoloženja.

Šetnja prija svima
Šetnja prija svimafoto: Shutterstock

Joga

Joga je drevna praksa koja kombinuje fizičke položaje, disanje i meditaciju. Postoje različiti stilovi joge, od nežnih i opuštajućih do dinamičnih i izazovnih.

Redovna praksa joge može poboljšati fleksibilnost, snagu, ravnotežu i smanjiti stres i anksioznost.
Redovna praksa joge može poboljšati fleksibilnost, snagu, ravnotežu i smanjiti stres i anksioznost.foto: Shutterstock

Plivanje

Plivanje je veoma nežna aktivnost koja je odlična za ljude svih uzrasta, uključujući žene preko 50 godina. Ova aktivnost u vodi smanjuje stres na zglobove i mišiće, jača srce i pluća i poboljšava opšte zdravlje.

Plivanje je veoma nežna aktivnost koja je odlična za ljude svih uzrasta, uključujući žene preko 50 godina
Plivanje je veoma nežna aktivnost koja je odlična za ljude svih uzrasta, uključujući žene preko 50 godinafoto: Shutterstock

Biciklizam

Vožnja bicikla je odličan način da dobijete kardiovaskularne vežbe bez previše stresa na zglobove. Biciklizam može poboljšati kondiciju, snagu mišića i mentalno zdravlje, istovremeno pružajući priliku za istraživanje okoline.

Pilates

Pilates je sistem vežbi koji se fokusira na jačanje mišića trupa, stabilizaciju karlice i poboljšanje fleksibilnosti. Ova aktivnost sa malim uticajem može pomoći u smanjenju bolova u leđima, poboljšanju držanja i povećanju osećaja ravnoteže.

Pilates može pomoći u smanjenju bolova u leđima, poboljšanju držanja i povećanju osećaja ravnoteže.
Pilates može pomoći u smanjenju bolova u leđima, poboljšanju držanja i povećanju osećaja ravnoteže.foto: Shutterstock

Taj či

Taj či je drevna kineska praksa koja kombinuje sporo i namerno kretanje sa dubokim disanjem i meditacijom, a ova nežna vežba može poboljšati ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju i smanjiti rizik od padova.

Tenis

Tenis je dinamičan sport koji uključuje brze pokrete, ali se može prilagoditi različitim nivoima sposobnosti. Igranje tenisa može poboljšati kondiciju, koordinaciju, agilnost i socijalizaciju sa drugima.

Studija Državnog istraživačkog centra za promociju zdravlja Univerziteta Vašington otkrila je da su starije osobe koje su učestvovale u programu pod nazivom EnhanceFitness najmanje jednom nedeljno imale znatno manje hospitalizacija.

Prenela: N.R.

Izvor: Ljepotaizdravlje.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track