Najbolje aktivnosti za skidanje masnih naslaga: Evo kako da dočekate leto fit
Foto: Shutter

važno

Najbolje aktivnosti za skidanje masnih naslaga: Evo kako da dočekate leto fit

Fitnes -

Među najčešće aerobne treninge, pri kojima se kao energetsko gorivo troše masti, a ne ugljeno hidrati, spadaju hodanje, trčanje, plivanje i biciklizam. Za većinu tih aktivnosti ne treba plaćati članarine u teretanama, nego su pristupačne svima, ali pritom dobro pripazite na odabir tipa treninga jer ne odgovara svakome baš sve.

Srčana frekvencija trebala bi biti 50-ak odsto veća od broja otkucaja tela u mirovanju. Hodanje je, kažu stručnjaci, idealno za sve, a trčanje je najpogodnije za one koji pritom žele i da malo smršaju.

Hodanje

Ako niste u stisci s vremenom, uvek je bolje da pešačite nego da vozite auto ili da idete javnim prevozom. Hodanje je aktivnost sa najnižim intenzitetom od svih navedenih i stoga daje najslabije rezultate. Međutim, idealan je za početnike, gojazne osobe ili one koji se oporavljaju od povreda. Takođe može biti od koristi u svrhu aktivnog oporavka od jačeg treninga kako bi se izbeglo pretreniranost, a savršen je početni korak ka metodama većeg intenziteta.

Hodanje je, dakle, izvrsna vežba bez obzira na trenutni nivo kondicije. Osim toga, ne morate da kupujete skupu opremu i razne dodatke iako ne bi bilo loše da uložite u dobru obuću kako bi hodanje bilo udobno i bezbedno.

Stručnjaci navode da za sat vremena hodanja možemo sagoreti i do 400 kalorija
Stručnjaci navode da za sat vremena hodanja možemo sagoreti i do 400 kalorijafoto: Profimedia

Hodanje 8.000 koraka, što je oko 6,4 kilometra, u toku jednog ili dva dana u nedelji, može značajno smanjiti rizik od prerane smrti, stoji u studiji koju su lane objavili istraživači sa Univerziteta Kjoto i Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu.

Trčanje

Treba ga razlikovati od sprinta, koji spada u anaerobne aktivnosti.Trčanje je aktivnost većeg intenziteta, troši se više kalorija (oko 600 na sat), sagoreva više masti, pomaže u formiranju mišića nogu, podiže formu i ubrzava metabolizam. Međutim, nije za svakoga. Gojazne osobe treba da ga izbegavaju jer može dovesti do povreda usled velikog opterećenja na zglobovima. Zato je trčanje metoda koju za mršavljenje treba da koriste samo oni koji nisu previše daleko od svoje idealne ili željene težine.

Biciklizam

Biciklizam je pogodan za sve, kao i plivanje. Sat vožnje bicikla ili plivanja sagoreva od 600 do 750 kalorija, ali ne opterećuje zglobove. Ako odlučite da vozite bicikl u teretani, iskoristite stacionarni bicikl koji možete programirati prema željenom efektu.

Plivanje

Plivanje je odlična metoda jer u vodenom okruženju gotovo da nema rizika od povreda, a zahteva rad svih mišićnih grupa. Kod plivanja koristite tehnike leptir, kraul i brzo prsno plivanje i pokušajte da pravite što kraće pauze između krugova. Plivanje bi trebalo izvoditi krug za krugom, uz brze izmene i sa kratkim stajanjima.

Ako tek krećete da plivate, krenite polako i nastavljajte korak po korak – ovo znači da u početku plivate kraća rastojanja manjeg intenziteta, a onda postepeno pojačavajte.

plivanje, stil
foto: Shutterstock

Bez obzira na to koji metod sagorevanja masti odaberete, ključno je da odredite pravi intenzitet treninga uz pomoć merenja pulsa. Ljudi kao da su poludeli, tek počinju da treniraju i već za dva meseca idu na maraton. Neko sa 20 kilograma viška obuče patike i krene da trči, izgubi dosta vode i elektrolita, srce mu radi 180 otkucaja u minuti, i ubrzo dolazi do pretreniranosti.

Prenela: N.R.

Izvor: miss7zdrava / Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track