KAKO DA PROVERITE IMATE LI NORMALAN PULS? Evo šta sve utiče na otkucaje srca i kada je morate kod lekara
Foto: Shutterstock

slušajte svoje telo

KAKO DA PROVERITE IMATE LI NORMALAN PULS? Evo šta sve utiče na otkucaje srca i kada je morate kod lekara

Zdravlje -

Pre nego što počnete da tražite specifičan broj otkucaja svog srca, znajte da on nije isti za sve, a razlikuje se čak i u vašem telu, u zavisnosti od toga šta radite, da li ste nedavno završili tretning, da li ste pod stresom ili uplašeni.

Mnogi drugi faktori takođe utiču na broj otkucaja srca u minutu, kao što su godine i genetika.

- Po pravilu, vaš broj otkucaja srca u mirovanju treba da bude otprilike između 60 do 100 dok obavljate normalne aktivnosti koje nisu vezane za vežbanje, - kaže dr Ruvanti Titano, MD, kardiolog u bolnici Mount Sinai u Njujorku, za magazin Health.

To je ogroman raspon, ali sa dobrim razlogom: brojni faktori utiču na vaše otkucaje srca, objašnjava dr Titano, ističući da genetika ovde igra važnu ulogu. Međutim, najveća odrednica je koliko ste fizički aktivni i da li i koliko vežbate.

Puls možete proveriti na unutrašnjosti lakta, sa strane na vratu, na vrhu stopala ili na unutrašnjoj strani zglobova
Puls možete proveriti na unutrašnjosti lakta, sa strane na vratu, na vrhu stopala ili na unutrašnjoj strani zglobovafoto: Shutterstock

Kako možete proveriti imate li normalne otkucaje srca?

Najlakši i najprecizniji način da proverite svoj otkucaj srca je staromodan način: proveravanjem sopstvenog pulsa prstima.

Postoje četiri mesta na vašem telu na kojima to možete da uradite, prema Američkom udruženju za srce: sa unutrašnje strane lakta, sa strane na vrata, na vrhu stopala ili na unutrašnjoj strani zglobova. Da biste pronašli svoj broj, podesite tajmer telefona na jedan minut, a zatim izbrojite koliko puta ste osetili svoj puls tokom tih 60 sekundi.

Šta se dešava sa pulsom tokom vežbanja?

Prirodno je da će se vaš broj otkucaja srca povećati dok vežbate. Za zdrav raspon, morate znati dva bitna broja: vaš maksimalni broj otkucaja srca i vaš ciljni broj otkucaja srca.

- Možete izračunati svoj maksimalni broj otkucaja srca oduzimanjem godina starosti od 220, ali taj broj će biti na najvišem kraju vašeg spektra - kaže dr Titano.

Na primer, ako imate oko 30 godina, vaš maksimalni broj otkucaja srca će biti oko 190 otkucaja u minuti, navodi Američko udruženje za srce. Ako dostignete tu tačku tokom vežbanja, najbolje je da napravite pauzu, jer će ta vrednost biti blizu 100% vašeg maksimalnog otkucaja srca.

Iako možete da koristite i pametni sat ili sličan uređaj za proveru pulsa, lekari savetuju da se oslanjate previše na te uređaje. Najjednostavnije je slušati svoje telo tokom vežbanja.

Važno je da potražite medicinsku pomoć ako imate kratek dah ili vrtoglavicu
Važno je da potražite medicinsku pomoć ako imate kratek dah ili vrtoglavicufoto: Shutterstock

- Ako u bilo kom trenutku, tokom vežbanja ili odmora, ako osetite da vam srce kuca prebrzo, na to treba obratiti pažnju. U tom trenutku takođe treba da pratite svoje telo zbog drugih simptoma kao što su vrtoglavica ili bol u grudima. Važno je da potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo koji drugi prateći simptom kao što je kratak dah ili ako vam se broj otkucaja srca ne vrati u normalu u roku od nekoliko minuta - ističe dr Danijel kantilon, kardiolog sa Klevelend klinike.

Dakle, najpametnija navika je da s vremena na vreme proveravate sopstveni broj otkucaja srca da biste znali svoj osnovni broj otkucaja tokom mirovanja i koliko posla vaše srce obavlja tokom vežbanja. I naravno, najbolje je da se javite svom lekaru ako osetite bilo šta neobično u radu svog srca ili nešto što vas zabrinjava.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/health.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track