Još su stari Grci verovali u moć čitanja i zato su uvek iznad vrata biblioteke stavljali natpis "Lekovito mesto za duše". Biblioterapija smatra da je čitanje blogotvorno iskustvo i da nam može da pomogne u rešavanju složenih životnih i zdravstvenih problema.

Stručnjaci se slažu da je čitanje idealan "izduvni ventil" kod napetosti, nervoze i stresa, a može da ublaži i depresiju, bolesti zavisnosti, mnoge mentalne poremećaje, emocionalne probleme… Mnogo je pisaca čija dela imaju umirujuću moć, a psihijatri savetuju redovno konzumiranje dela Čarlsa Dikensa, Marka Tvena, Dostojevskog, Lava Tolstoja, Viktora Igoa, Šekspira, Tomasa Mana

Posebno prija deci

Ovaj vid terapije posebno je koristan za decu koja se nose sa ozbiljnim bolestima, emocionalnim problemima, nasiljem i tragedijama u porodici, ali i mališanima koji imaju teškoća sa učenjem, prihvatanjem autoriteta, sklapanjem prijateljstava. Kod učenika se biblioterapija pokazala odličnom kao pomoć kod zadirkivanja, ismejavanja, strahova, seksualnih promena, teskobe i smrti bliskih osoba. U većini slučajeva, biblioterapija se koristi kao dodatak tradicionalnoj psihoterapiji.

Osoba koja pati od bulimije najverovatnije će dobiti za čitanje knjige koje opisuju njeno stanje, a takve informacije pomažu pacijentima da bolje razumeju razloge lečenja i da porade na promenama u svom ponašanju.

stockphotoportraitofadultwomanreadinginterestingbookagedcurlyhairedgrandmothersittingonsofaat1621474270.jpg
Shutterstock 
čitanje popravlja raspoloženje foto: Shutterstock

Biblioterapija najverojatnije neće biti korisna kod ljudi koji pate od poremećaja misli, psihoze, ograničene intelektualne sposobnosti, disleksije ili aktivnog otpora ka lečenju.

Umiruje strahove, otklanja stres

Biblioterapija se takođe primenjuje i kod mnogih vrsta psihičkih problema, a stručnjaci su ustanovili da je odlična za ublažavanje poremećaja ishrane, raspoloženja, straha od otvorenog prostora (agorafobije), alkoholizma, raznih vidova zavisnosti, stresa, anksioznosti, depresije…

Za razliku od mnogih standardnih oblika psihoterapije, biblioterapeut ima pristup koji najčešće uključuje konkretne primere sa kojima se pacijent može poistovetiti. Stručnjaci ukazuju da biblioterapeut mora da bude stabilna osoba, istinski zainteresovana za druge, sposobna da saoseća sa drugim ljudima, bez moralisanja, pretnji ili naređivanja.

slikanje-shutterstock-1640248039.jpg
Shutterstock 
umetnost oslobađa emocijefoto: Shutterstock

Terapija umetnošću

Biblioterapija je samo jedan od segmenata iz široke lepeze takozvane art terapije. Umetnost pruža mogućnost za izražavanje emocija i pomaže u ublažavanju mnogih psihičkih problema. Uz terapiju čitanjem, u svetu se uspešno primenjuje i terapija slikanjem, plesom, mimikom, muzikom, glumom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs