LEČENJE INFEKCIJE EŠERIHIJOM KOLI NIJE JEDNOSTAVNO: Bakterija može da mutira i postane otporna na lekove
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

prim. dr biserka obradović

LEČENJE INFEKCIJE EŠERIHIJOM KOLI NIJE JEDNOSTAVNO: Bakterija može da mutira i postane otporna na lekove

Saveti stručnjaka -

Ešerihija koli je bakterija koja je deo normalne crevne flore kod čoveka i životinja. I pored toga što je ova bakterija u većini slučajeva bezopasna, pa čak i korisna, jer pomaže u procesu varenja, određeni sojevi Ešerigije koli mogu da izazovu infekcije i nelagodne simptome poput dijareje, grčeva i bolova u stomaku, kao i urinarne infekcije.

Manje je poznato da se ova baktrija koristi i u genetičkom inženjeringu za proizvodnju supstanci kao što su proteini, insulin, aminokiseline i druge, navodi prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

- Ešerihija koli ima i „drugu stranu medalje“. Kada se namnoži i dospe do urinarnog trakta izazvaće urinarne infekcije čije lečenje nije nimalo jednostavno. Pored toga ova bakterija uzrok je i crevnih infekcija, meningitisa, sepse i zapaljenje pluća, ističe doktorka.

Žene češće obolevaju od Ešerihije koli

Razmnožavanje Ešerihije koli i opasnost od urinarnih infekcija pojačavaju se kada je imuni sistem oslabljen.

- Jedan od načina prenošenja Ešerihije koli u mokraćne organe jeste putem seksualnih odnosa, posebno kod onih parova koji upražnjavaju analni seks. Stoga je higijena genitalnih organa vrlo važna. Urinarne infekcije izazvane pomenutom bakterijom češće se javljaju kod osoba ženskog pola kojima se kao preventiva savetuje mokrenje nakon odnosa kako bi iz organizma izbacile potencijalno prisutnu bakteriju. Do urinarnih infekcija ne mora doći samo putem seksualnih odnosa, već i kada se o higijeni genitalija ne vodi dovoljno računa.

Doktorka Obradović ističe da moramo biti oprezni i kada je u pitanju hrana, tj. voće i povrće, jer se ova bakterija prenosi i na taj način.

- Ešerihija koli prenosi se i preko nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku i zagađene vode. Preventivan unos dovoljne količine tečnosti (dva litra na dan jeste doza koju savetuju svi doktori) omogućiće hidrataciju mokraćnih kanala i sprečiti namnožavanje bakterije.

Kod infekcije Ešerihijom javljaju se učestalo mokrenje, osećaj peckanja prilikom uriniranja, mučnina i bolovi
Kod infekcije Ešerihijom javljaju se učestalo mokrenje, osećaj peckanja prilikom uriniranja, mučnina i bolovifoto: Shutterstock

Kod osoba koje se zaraze ovom bakterijom, javljaju se tipični simptomi.

- Infekcije koje izaziva bakterija Ešerihija koli, možete prepoznati po ovim simptomima: učestalo mokrenje, osećaj peckanja prilikom uriniranja, povišena tempereatura, umor i gubitak apetita, kao i mučnina, jaki bolovi u stomaku i grčeva, dijareja koja varira od vodene do krvave stolice - objašnjava dr Obradović.

Pre određivanja terapije obavezan je antibiogram

Prvi korak u lečenju infekcije izazvane Ešerihijom jeste pravilno dijagnostikovanje. Labolatorijskom analizom urina i uzorka stolice lako se može utvrditi da li ste zaraženi ovom bakterijom, ali lečenje često nije jednostavno.

- Infekcija ovom bakterijom leči se pomoću antibiotika, pri čemu se obavezno radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotike te prepisao onaj odgovarajući. Problem kod lečenja ovakvih infekcija jeste i sposobnost Ešerihije da mutira i da se adaptira što joj omogućava da brzo postane otporna na medikamente - upozorava doktorka.

Obavezno se radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotike
Obavezno se radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotikefoto: Shutterstock

Olakšanje simptoma postoji i u prirodi

Dok čekate na rezultate analiza, doktorka Obradović savetuje da simptome makar delimično olakšate na prirodan način.

- Kod urinarne infekcije izazvane Ešerihijom, od pomoći mogu da budu i ovi prirodni preparati:

  • uvin čaj, čaj od brusnica, peršuna i drugi antimikrobni čajevi
  • ulje divljeg origana, takođe ima antimikrobno dejstvo zbog svog aktivnog sastojka karvakrola, koji je delotvoran u lečenju Ešerihije koli, pa čak i onih sojeva koji su rezistentni na antibiotike
  • sirov beli luk, koji je prirodni antibiotik i pomaže u jačanju imuniteta
  • prirodni probiotici poput jogurta
  • vitamin C, kako kroz namirnice tako i suplemente

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

05:16

SRPSKA NAUČNICA POMERA GRANICE LEČENJA: Pronalazi nove metode za lečenje bakterija koje muče sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track