Da li vas muči meteoropatska migrena? Pitali smo neurologa ima li leka za ovu glavobolju
Foto: Shutterstock

Važno je

Da li vas muči meteoropatska migrena? Pitali smo neurologa ima li leka za ovu glavobolju

Saveti stručnjaka -

Glava vam puca čim temperatura počne naglo da skače ili pada, pa ste skloni da za svoje glavobolje odmah okrivite vremenske oscilacije? E pa niste pogrešili, jer sve su prilike da imate meteoropatsku migrenu koja se javlja zbog naglih promena spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha.

O kakvoj se glavobolji radi i kako se ona leči, pitali smo prim. dr Ivana Mihaljeva, specijalistu neurologije i kliničkog neurofiziologa.

– Meteoropatska migrena, kao podtip migrenske glavobolje, javlja se prvenstveno zbog naglih promena spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha, posebno kod kišovitog, toplog ili vetrovitog vremena – objašnjava dr Mihaljev.

Lekovi koji blokiraju pražnjenje serotonina

Poput menstrualne ili vikend migrene, i meteoropatska migrena se veoma uspešno leči terapijom koja podrazumeva lekove koji se koriste u profilaksi i svojim mehanizmom dejstva blokiraju pražnjenje serotonina.

– Pored prekidanja bola kod napada migrene, serotonin je neophodan i u kontroli anksiozno depresivnih epizoda koje su po pravilu deo kliničke slike i meteoropatske migrene.

Terapija tek nakon EEG snimanja Za ovu vrstu glavobolje terapija se daje isključivo posle elektroencefalografije ili EEG snimanja, kao dijagnostičke metode izbora, kojom se procenjuje stepen poremećaja moždane funkcije kod migrenske glavobolje.

Leči se lekovima za profilaksu migrene, u koje spadaju određeni antidepresivi i antiepileptici, a metoda izbora za dijagnostikovanje migrene je elektroencefalografija (EEG). Terapija se pije u kontinuitetu ne manje od šest meseci, a najčešće do godinu dana u punoj dozi.

glavobolja, Migrena, pregled kod lekara
foto: Shutterstock

Migrena predstavlja veliki medicinski problem jer sprečava ljude da provode vreme sa bližnjima, umanjuje seksualnu želju kod 1/3 obolelih, smanjuje i kvalitet rada, a prema istraživanju zdravstvenih profesionalaca čak 50 odsto obolelih izjavilo je da je migrena uticala na njihovu karijeru.

Dokazano nasledna bolest

Doktor Mihaljev podseća da je migrena primarna glavobolja koju, pored ponavljanih napada bola, karakterišu brojni prateći simptomi i znaci, zbog čega kažemo da je migrena i mnogo više od same glavobolje.

– Migrena je dokazana nasledna bolest i čak u 70 % slučajeva osobe sa migrenom imaju najmanje jednog najbližeg člana porodice koji takođe pati od migrene.

Postoji više od 200 vrsta glavobolja, koje možemo podeliti na primarne koje nemaju poznati uzrok i javljaju se kao zasebno oboljenje i sekundarne koje su posledica nekog drugog oboljenja.

Okidači za pojavu migrene

Okidače ili provocirajuće faktore migrene delimo na unutrašnje i spoljašnje.

– U najčešće unutrašnje okidače migrene spadaju menstruacija, nedovoljno sna i gladovanje, a u spoljašnje – jaka svetlost, buka, pojedini mirisi, promene klimatskih uslova (veoma visoke ili niske dnevne temperature), kao i određene namirnice – crno vino, crna čokolada, crno grožđe, prezrelo voće i stariji sirevi.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track