Kardiolog otkriva kada je potrebno uraditi holter pritiska, a kada srca: Zlatni standard u dijagnostici srčanih oboljenja
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Dr MILIJANA BALEVIĆ

Kardiolog otkriva kada je potrebno uraditi holter pritiska, a kada srca: Zlatni standard u dijagnostici srčanih oboljenja

Saveti stručnjaka -

Holter monitoring je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se prati rad srca pacijenta radi različitih promena, ali i beleže vrednosti krvnog pritiska tokom određenog vremena. U kojim slučajevima se pacijentima radi holter pritiska, a kada im se preporučuje holter EKG-a, pitali smo dr Milijanu Balević, kardiologa u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

- Holter arterijskog pritiska je savremena metoda u kardiovaskularnoj medicini. On meri arterijski pritisak u određenim intervalnima vremena tokom 24 sata (tokom dana se arterijski pritisak meri na 15- ak minuta, tokom noći na 30 minuta). Imajući u vidu da na arterijski pritisak utiču kako emocionalni tako i fizički stres, vremenske prilike, način ishrane (slana ishrana), konzumiranje duvana i alkohola itd, te se holter monitoringom može oceniti kako ti faktori utiču na oscilacije arterijskog pritiska. Dakle, ovom metodom se ocenjuju i dnevne i noćne varijacije arterijskog pritiska, provokacioni faktori (pacijent popunjava dnevnik aktivnosti), kao i kontrola dejstva leka koji pacijent koristi u cilju lečenja arterijske hipertenzije - objašnjava doktorka Balević.

Ova vrsta holtera (24h holter arterijskog pritiska) se preporučuje pacijentima kod kojih postoje:

  • granične varijacije arterijskog pritiska (koje bi zahtevale lečenje)
  • kategoriji bolesnika koji nemaju adekvatni odgovor na terapiju arterijske hipertenzije
  • onima koji imaju vrtoglavice, nesvestice ili krize svesti

Holter monitoring EKG

Holter monitoring EKG, kaže doktorka Balević, takođe je dijagnostička metoda u kardiologiji kojom se omogućuje elektrokardiografsko praćenje u dužem vremenskom periodu, pri normalnoj aktivnosti pacijenta.

- Takav način elektrokardiografskog praćenja ocenjuje pravilnost i brzinu ritma srca, promene u srčanom sprovođenju, što dalje dovodi do ocene kardiovaskularnog rizika kod pacijenata.

Holter monitoring EKG se savetuje pacijentima koji:

  • imaju osećaj lupanja u radu srca
  • ubrzan i/ili nepravilan srčani rad
  • krize svesti
  • vrtoglavice
  • nesvestice
  • bol u grudima
  • kod bolesnika sa faktorima rizika
  • kod onih koji već imaju ugrađeni stalni vodič srčanog ritma (pace macer) kao kontrola rada istog
  • u diferencijalnoj dijagnostici kod neurovegenativne patologije
Miljana Balević
foto: Privatna Arhiva

Koji će monitoring lekar savetovati pacijentu individualna je stvar i zavisi od kliničke slike.

Zašto je holter toliko važan u dijagnostici srčanih oboljenja i šta sve on može da nam pokaže?

- Holter arterijskog pritiska je važan, jer takvim načinom ispitivanja možemo otkriti latentno povišene vrednosti arterijskog pritiska (kod onih pacijenata koji bez tegoba i dobro podnose te povišene vrednosti), možemo oceniti dejstvo leka, odrediti dozu leka ili, pak, isključiti postojanje arterijske hipertenzije. Sve ovo sprečava komplikacije koje uzrokuje stalno povišeni arterijski pritisak kao što su infarkt miokarda, cerebrovaskularni insult (šlog), oštećenje ciljnih organa ili smrtni ishod.

Holter krvnog pritiska je nezamenljiv u dijagnostici i praćenju hipertenzije.

Holter monitoring EKG –a omogućuje, pre svega, dijagnostikovanje najtežih poremećaja ritma i sprovođenja u srčanom radu kao i adekvatan terapijski pristup u lečenju istih.

- Tako, aplikovanjem 24h - og holter monitoring EKG-a u 60 odsto slučajeva otkriva patološke poremećaje, četvorodnevni holter otkriva patološke događaje u 90 odsto slučajeva, dok sedmodnevi holter EKG patološka dešavanja otkriva u čak 98 odsto slučajeva.

EKG
foto: Shutterstock

Da li se holter uglavnom nosi 24 i 48 sati ili nekada mora i duže?

- Indikaciju za nošenje holter monitoring EKG i dužinu nošena istog određuje lekar. Može se nositi kako 24, tako i 48 časova, a može se nositi i sedam dana, sve je individualno. Mi na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ imamo telemetrijski centar, i mogućnost aplikovanja telemetrijskog praćenja uz pomoć adekvatnog sistema kojim se prati trenutni EKG zapis, puls, arterijski pritisak, broj respiracija u minuti, periferna saturacija krvi kiseonikom, telesna temperatura i položaj tela u prostoru. Pritiskom na SOS dugme koje se nalazi na telu uređaja bolesnik označava period pojave određenih simptoma ili pogoršanje stanja, i generiše crveni alarm u telemetrijskom centru.

Ovom metodom se informacije o navedenim parametrima prenose na server našeg Instituta, šalju se u kontinuitetu, u realnom vremenu, što obezbeđuje pravovremenu reakciju medicinskog osoblja na promene u kliničkom stanju bolesnika i korekciju ordinirane terapije.

holter EKG
foto: Shutterstock

Saveti za nošenje holtera

  • Da regularno uzima indikovanu terapiju
  • Da vodi dnevnik aktivnosti (daje precizniju ocenu holtera)
  • Da prilagodi odeću tokom nošenja holtera
  • Da izbegava veće fizičke napore tokom nošenja holtera
  • Sva detaljna upustva oko upotrebe holtera pacijent dobija od medicinske sestre

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track