Ova hrana ključna je za zdrave arterije: Čisti loš holesterol i snižava krvni pritisak
Foto: Shutterstock

kardiolozi ističu

Ova hrana ključna je za zdrave arterije: Čisti loš holesterol i snižava krvni pritisak

Saveti stručnjaka -

Savremena medicina donela je neverovatne strategije za lečenje začepljenih arterija i problema koje oni izazivaju, od transplantacije do lekova. Ipak, kardiolozi se slažu u jednom - prevencija je najbolji lek za aterosklerotične bolesti, odnosno nagomilavanje supstanci poput masti i holesterola u zidovima arterija.

Ono što je na vašem tanjiru, moglo bi uticati na ono što završi u vašim arterijama. Kardiolozi objašnjavaju da je uravnotežena ishrana neophodna za održavanje i poboljšanje zdravlja arterija.

- Nezdrava ishrana može da dovede do začepljenja arterija srca, što se može manifestovati kao srčani udar. Ishrana koja je zdrava za srce može da smanji pojavu dijabetesa, kao i nivoe zapaljenja u telu - ističe dr Nikolas Rutman, kardiolog.

Jedite više zelenog lisnatog povrća

Doktor takođe kaže da i pojedini faktori koji su van naše kontrole, kao što je genetika, imaju takođe veliku ulogu u zdravlju srca. Međutim, ishrana je oblast koju možemo kontrolisati.

Zato se kardiolozi zalažu za povećanu konzumaciju lisnatog zelenog povrća kao što su kelj, spanać, zelena salata i rukola.

- Jedite više salata. Zeleno lisnato povrće ima profil hranljivih sastojaka koji ima velike prednosti za zdravlje srca. Prepuno je vitamina, minerala, antioksidanata i nitrata koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i održavanju arterija otvorenim - kaže dr Rutman.

Studija iz 2021. godine na više od 53.000 ljudi otkrila je da su učesnici koji su konzumirali povrće bogato nitratima, posebno lisnato zeleno povrće, imali manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 kardiolozi zalažu za povećanu konzumaciju lisnatog zelenog povrća
kardiolozi zalažu za povećanu konzumaciju lisnatog zelenog povrćafoto: Shutterstock

Zašto dolazi do začepljenja arterija?

Dr Server objašnjava da arterije imaju debele zidove koji se mogu skupljati i opuštati. Međutim, ova biološka funkcija može dovesti arterije u opasnost.

- Zidovi arterija su osetljivi na holesterol, što može izazvati nakupljanje plaka ili aterosklerozu - primećuje on.

Zdrave arterije imaju glatke unutrašnje zidove bez ikakvih blokada. Kao rezultat, krv teče glatko i brzo, bez ikakvih ograničenja. Začepljene arterije su poput cevi sa grubim, neravnim unutrašnjim zidovima.

- Šuplja cev se začepi tako da krv ne može da teče kroz nju tako lako - objašnjava dr Rutman.

začepljena arterija srca može se manifestovati i kao moždani udar
začepljena arterija srca može se manifestovati i kao moždani udarfoto: Promo

- Ograničavanje količine dotoka krvi u glavni organ, poput srca, mozga ili nogu, može na kraju dovesti do oštećenja, srčanog udara, moždanog udara i bola ili gubitka udova - rekao je dr Minc.

Prenela: N.R.

Izvor:Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track