Ova hrana ključna je za zdrave arterije: Čisti loš holesterol i snižava krvni pritisak
Savremena medicina donela je neverovatne strategije za lečenje začepljenih arterija i problema koje oni izazivaju, od transplantacije do lekova. Ipak, kardiolozi se slažu u jednom - prevencija je najbolji lek za aterosklerotične bolesti, odnosno nagomilavanje supstanci poput masti i holesterola u zidovima arterija.
Ono što je na vašem tanjiru, moglo bi uticati na ono što završi u vašim arterijama. Kardiolozi objašnjavaju da je uravnotežena ishrana neophodna za održavanje i poboljšanje zdravlja arterija.
Jedite više zelenog lisnatog povrća
Doktor takođe kaže da i pojedini faktori koji su van naše kontrole, kao što je genetika, imaju takođe veliku ulogu u zdravlju srca. Međutim, ishrana je oblast koju možemo kontrolisati.
Zato se kardiolozi zalažu za povećanu konzumaciju lisnatog zelenog povrća kao što su kelj, spanać, zelena salata i rukola.
Studija iz 2021. godine na više od 53.000 ljudi otkrila je da su učesnici koji su konzumirali povrće bogato nitratima, posebno lisnato zeleno povrće, imali manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Zašto dolazi do začepljenja arterija?
Dr Server objašnjava da arterije imaju debele zidove koji se mogu skupljati i opuštati. Međutim, ova biološka funkcija može dovesti arterije u opasnost.
- Zidovi arterija su osetljivi na holesterol, što može izazvati nakupljanje plaka ili aterosklerozu - primećuje on.
Zdrave arterije imaju glatke unutrašnje zidove bez ikakvih blokada. Kao rezultat, krv teče glatko i brzo, bez ikakvih ograničenja. Začepljene arterije su poput cevi sa grubim, neravnim unutrašnjim zidovima.
- Šuplja cev se začepi tako da krv ne može da teče kroz nju tako lako - objašnjava dr Rutman.
Prenela: N.R.
Izvor:Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Ortoped razbija najčešće mitove o zdravlju kostiju: Zašto kalcijum i vitamin D nisu dovoljni?