Srčani ste bolesnik i planirate letovanje? Kardiolog otkriva šta sve treba da znate pre polaska na put
Foto: shutterstock, Privatna Arhiva

PRIM. DR ŽIVAN DIMITRIJEVIĆ

Srčani ste bolesnik i planirate letovanje? Kardiolog otkriva šta sve treba da znate pre polaska na put

Saveti stručnjaka -

Visoke temperature u kombinaciji sa fizičkim naporom, kakve se sreću svaki dan kada krenete na letovanje, nije nešto što bi vam savetovao kardiolog. Ipak, i kardiovaskularnim bolesnicima je potreban odmor.

Ukoliko ste srčani bolesnik važno pridržavati se određenih saveta kako biste očuvali zdravlje i smanjili rizik od komplikacija tokom odmora, savetuje prim. dr Živan Dimitrijević, internista kardiolog.

On podseća da izbegavate polazak na put tokom najtoplijeg dela dana, pravite češće pauze i birajte jutarnje ili večernje sate za putovanje. A kada stignete na odredište - klonite se aktivnosti kad je sunce u zenitu.

- Prvi savet glasi: nemojte da boravite direktno na suncu u najtoplijem delu dana, a ako to ipak činite, obavezno se zaštitite laganom, svetom odećom i šeširom. Izbegavajte i kupanje u tom periodu, a kada smo već kod toga, ulazak u vodu mora da bude postepen, sa kvašenjem - za srčane bolesnike nema “mangupiranja” i uskakanja u vodu. Osim toga, problem može da bude i pun želudac (za svakoga, a posebno za vas), te sačekajte malo sa rashlađivanjem nakon obroka - savetuje kardiolog.

birajte manje topliji deo dana za sunčanje i plivanje
birajte manje topliji deo dana za sunčanje i plivanjefoto: Profimedia

Ne udaljavajte se od obale

Ukoliko, recimo, imate 45 godina i hipertenziju, ne možete se takmičiti u plivanju sa mlađima ili igrati odbojku u (dubokoj) vodi, dodaje naš sagovornik.

- Ovo govorim zbog zamora, napora. Lično plivam i po kilometar bez zaustavljanja, što, iskreno, za moj godine i nije pametno, ali može da se radi kada ste blizu plićaka, da biste mogli da predahnete. Otići daleko od obale za svakoga može da bude problem, posebno za srčane bolesnike.

Takođe je važno da redovno uzimate svoju terapiju, bez preskakanja. Srčani bolesnici bi, savetuje doktor, pre polaska na letovanje mogli da posete svog kardiologa, jer to nikad nije naodmet, posebno kada idu na duži put.

Letovanje nije za one sa srčanom slabošću

Ipak, pojedinim pacijentima se letovanje ne preporučuje, dodaje kardiolog.

prvih godinu dana nakon infarkta nemojte ići na putovanja
prvih godinu dana nakon infarkta nemojte ići na putovanjafoto: Profimedia

- Reč je o pacijentima koji imaju dijagnostikovano slabljenje, popuštanje (insufijenciju) srca, gde se na ultrazvuku vidi da je leva srčana komora problematična, da nema dovoljno snage. Za njih nema ništa od velikih putovanja i lepih letovanja, ali zato mogu da idu na izlete na obližnje planine po Srbiji, to ne može da im smeta – savetuje dr Dimitrijević i dodaje:

- Ne bih savetovao svojim pacijentima da u prvih godinu dana posle infarkta, iako su dobro prošli, iako nakon infarkta nije ostala srčana slabost. I kad je sve odlično i kad su nalazi dobri, u prvih godinu dana ne volim da ih izlažem putovanjima, velikim vrućinama i slično.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track