Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, i raži. Njegova kohezivna svojstva čine ga odličnim za pečenje, jer daje testu elastičnost i pomaže mu da zadrži željeni oblik. Za većinu ljudi gluten nije problematičan, ali kod drugih možete izazvati probleme. Razgovarali smo sa Jelenom Radosavljević, nutricionistom o namirnicama koje su zabranjene u ovom načinu ishane, ko sve od njega može imati koristi, a ko bi trebalo da je izbegava.

Gluten se sastoji od dve belančevine: glijadina i glutenina. Glijadin je taj koji izaziva reakcije kod ljudi koji su osetljivi na gluten. Naziv "gluten" potiče od engleske reči "glue" (lepak), što ukazuje na njegovu lepljivu prirodu koja daje testu elastičnost.

- Za većinu ljudi, gluten nije problematičan. Međutim, postoje tri zdravstvena problema koji nastaju kod nekih ljudi - celijakija, intolerancija na gluten i alergija na pšenicu - objašnjava nutricionista i navodi razlike između ova tri problema.

  • Celijakija - Celijakija je autoimuna bolest koja uzrokuje ozbiljnu reakciju imunog sistema na gluten, oštećujući crevnu sluznicu. Ova oštećenja mogu dovesti do malapsorpcije hranljivih materija, što rezultira simptomima kao što su dijareja, umor, anemija i gubitak težine.
  • Intolerancija na gluten - Osobe sa intolerancijom na gluten, poznatom i kao ne-celijakična osetljivost na gluten (NCGS), doživljavaju simptome slične celijakiji, ali bez oštećenja creva. Simptomi uključuju nadimanje, bol u stomaku, glavobolje i umor.
  • Alergija na pšenicu - Alergija na pšenicu izaziva imunološku reakciju na proteine pšenice, uključujući gluten. Simptomi mogu biti osip, otežano disanje ili anafilaktički šok, što može biti opasno po život.
bezglutenska-dijeta--shutterstock-1669357663.jpg
Shutterstock 
Zdrave masnoće. proteini i voće i povrće dovoljeni su u ovom načinu ishranefoto: Shutterstock

- Istraživanja pokazuju da gluten može smanjiti apsorpciju važnih nutrijenata poput gvožđa, kalcijuma, vitamina D i folne kiseline kod određenih osoba - kaže Radosavljević.

Šta podrazumeva bezglutenska ishrana?

Bezglutenska ishrana podrazumeva eliminaciju svih izvora glutena iz ishrane.

- Ovo je ključno za osobe sa celijakijom, ali sve više ljudi usvaja ovaj režim iz drugih razloga, kao što su poboljšanje zdravlja, gubitak težine ili kao deo popularnih trendova - kaže nutricionista.

Koje namirnice su dozvoljene u ovom načinu ishrane?

  • Voće i povrće: Prirodno bez glutena i bogato vitaminima i mineralima.
  • Žitarice bez glutena: Pirinač, kukuruz, heljda, proso, kvinoa, i amarant.
  • Proteini: Meso, riba, jaja i mlečni proizvodi
  • Zdrave masnoće: Avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi i semenke.

istrazivanje-zaraza-virus-alergija-gluten.jpg
Shutterstock 
Bezglutenska dijeta može imati značajne benefite za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten, ali može biti korisna i za širu populacijufoto: Shutterstock

Ove namirnice nisu dozvoljene na bezglutenskom načinu ishrane.

  • Žitarice sa glutenom: Pšenica, ječam, raž i ovas (ukoliko nije označen kao bezglutenski).
  • Prerađeni proizvodi: Testenina, hleb, peciva, pivo, sosovi i supe koje sadrže gluten.
  • Industrijski proizvodi: Suhomesnati proizvodi, slatkiši i brza hrana često sadrže skrivene izvore glutena.

Koje benefite za organizam ima bezglutenska dijeta?

Bezglutenska dijeta može imati značajne benefite za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten, ali može biti korisna i za širu populaciju, kaže Radosavljević. Ovo su njene prednosti:

  • Poboljšanje digestivnog sistema - Izbacivanje glutena može smanjiti simptome kao što su nadimanje, gasovi, dijareja ili zatvor, doprinoseći zdravijem probavnom traktu.
  • Povećanje energije - Eliminacija glutena može poboljšati apsorpciju hranljivih materija i smanjiti umor, povećavajući nivo energije.
  • Gubitak viška kilograma - Bezglutenska ishrana često podstiče zdravije prehrambene izbore, što može dovesti do smanjenja telesne težine.
  • Smanjenje inflamacije - Gluten može izazvati inflamatorni odgovor kod nekih ljudi. Bezglutenska dijeta može pomoći u smanjenju upala i rizika od hroničnih bolesti.
  • Poboljšanje kognitivnih funkcija - Neki ljudi prijavljuju poboljšanje mentalne jasnoće i smanjenje simptoma poput "magle u mozgu".
  • Poboljšanje stanja kože - Problemi sa kožom, poput osipa i akni, mogu se smanjiti prelaskom na bezglutensku ishranu
gluten-preradjeno-meso-shutterstock-2416925213.jpg
Shutterstock 
Čak i suhomestanti proizvodi mogu sadržati skriveni gluten foto: Shutterstock

Korisna je i za ljude koji nisu intolerantni na gluten

Čak i ljudi koji nemaju problema sa glutenom mogu imati koristi od bezglutenske ishrane, navodi nutricionista. Ovo su smao neke od koristi:

  • Povećanje svesti o ishrani - Bezglutenska ishrana zahteva pažljivo praćenje unosa hrane, što rezultira zdravijim izborima.
  • Smanjenje unosa prerađenih namirnica - Eliminacija glutena često podrazumeva manje prerađene hrane, što može poboljšati opšte zdravlje.
  • Raznovrsnost u Ishrani - Istraživanje novih žitarica i namirnica poput kvinoje i heljde može obogatiti ishranu.
  • Poboljšanje digestivnog sistema - Bezglutenska ishrana može smanjiti simptome poput nadimanja i gasova čak i kod osoba bez intolerancije.

Ipak, upozorava Radosavljević, iako bezglutenska ishrana može biti korisna, važno je da određene grupe ljudi budu oprezne.

  • Osobe sa rizikom od nutricionih deficita - Gluten se nalazi u žitaricama koje su bogate vitaminima i mineralima. Njihova eliminacija bez adekvatne zamene može dovesti do deficita.
  • Osobe sa ograničenim budžetom za ishranu - Bezglutenske namirnice često su skuplje, što može biti finansijski izazov.
  • Osobe koje se oslanjaju na prerađene bezglutenske proizvode - Mnogi bezglutenski proizvodi su visoko prerađeni i mogu biti manje zdravi.
  • Sportisti i aktivne osobe - Nedostatak glutena može uticati na nivoe energije, pa je važno osigurati dovoljno energije iz drugih izvora.

Saveti za sigurnu bezglutensku ishranu

Ako razmišljate o prelasku na bezglutensku ishranu važno je da se pre svega konsultujete sa stručnjakom kako biste se uverili da unosite sve potrebne nutrijente. Bezglutenska ishrana može biti korisna i za one koji nisu intolerantni na gluten, ali je važno pristupiti joj promišljeno i uz savet lekara i nutricioniste. Ona može pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja, ali je važno balansirati obroke i osigurati dovoljan unos svih hranljivih materija.

- Fokusirajte se na prirodne namirnice. Birajte voće, povrće, meso, ribu i mlečne proizvode umesto prerađenih proizvoda. Takođe, pripazite na unos vlakana. Obavezno uključite žitarice bez glutena kao što su kvinoja i heljda. I ono što je veoma važno - čitajte etikete. Uverite se da proizvodi ne sadrže skrivene izvore glutena - kaže Radosavljević.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kurir TV "VEGANI I ONI KOJI NE JEDU GLUTEN UVEK ZAVRŠE NA FAST FUDU" Nutricionistkinja tvrdi: U zabludi su ako misle da se HRANE ZDRAVIJE