Maslinovo ulje i limun: Moćni jutarnji dvojac za čišćenje celog tela
Foto: Shutterstock

protiv upala

Maslinovo ulje i limun: Moćni jutarnji dvojac za čišćenje celog tela

Zdravlje iz Prirode -

Maslinovo ulje i limun su svaka za sebe veoma zdrave namirnice, ali u kombinaciji čine čuda za telo i prevenciju bolesti.

Limun je namirnica bogata vitaminom C, koji je već dobro poznat sastojak u borbi protiv bolesti, nezi kože i pomaže u smanjenju lošeg LDL holesterola.

Maslinovo ulje je bogato vitaminom E, antioksidansima i mastima koji pomažu kod mnogih hroničnih oboljenja srca, jetre i mnogih drugih organa.

Zajedno, ove dve namirnice čine antiinflamatornu "bombu" koju treba konzumirati svaki dan. U nastavku saznajte kako ova kombinacija funkcioniše i kako je koristiti.

Maslinovo ulje je, između ostalog, bogato vitaminom E
Maslinovo ulje je, između ostalog, bogato vitaminom Efoto: Profimedia

Jutarnja rutina

Piće za čišćenje jetre je vrlo jednostavno. Sve što vam je potrebno je kašičica isceđenog limuna i maslinovog ulja koje treba pomešti i piti svako jutro na prazan stomak. Posle toga možete da doručkujete.

Vaša koža će izgledati bolje, podočnjaci i problemi sa varenjem će se ublažiti ili nestati.

Pomažu oko zatvora

Započnite dan čašom vode pomešane sa limunovim sokom i dve kašike maslinovog ulja. Ne samo da će ublažiti opstipaciju već će i ojačati imunitet.

Čiste telo

Antioksidansi i polifenoli u maslinovom ulju i limunovom soku mogli bi da se nazovu i "čistačima" jer neutrališu štetne slobodne radikale, koji inače uzrokuju oštećenje ćelija i doprinose stvaranju bolesti.

limun neutrališe štetne slobodne radikale
limun neutrališe štetne slobodne radikalefoto: Shutterstock

Uzimajte po kašiku maslinovog ulja i soka od limuna svako jutro.

Sprečavanje stvaranja kamena u žuči

Konzumiranje zdravih masti, kao što je maslinovo ulje, može da pomogne u sprečavanju kamena u žuči, dok je nedostatak vitamina C povezan sa povećanim rizikom od razvoja kamena.

Ove dve namirnice mogu da pomognu kod razlaganja postojećeg kamena. Jedna doza treba da sadrži mešavinu soka od jednog limuna i jedne kašike maslinovog ulja. Dobro izmešajte, pijte ujutru, pre jela, najmanje nekoliko nedelja. Ovo takođe, pomaže i kod razbijanja kamena u bubregu.

Pripremila: N.L.

Izvor: 24sata.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track