Ovih dana mnogi muku muče sa stomačnim virusima, a iako se ne radi o nečem ozbiljnom, tih nekoliko dana koliko traju tegobe izražena je iscrpljenost i gubitak apetita.

Od poznatih simptoma prisutni su bol u stomaku,mučnina, povraćanje, dijareja, dok se u kombinaciji sa visokim letnjim temperaturama može javiti i glavobolja. Letnje dijareje, međutim, nisu uvek posledica virusa – bakterije i toksini takođe mogu da budu uzročnici. Iako virusne infekcije obično prolaze bez temperature i spontano se povlače za dan ili dva, duže trajanje simptoma zahteva posetu lekaru, kaže za naš portal lekar opšte prakse dr Jelena Stojanović.

- Od virusa su leti najčešće prisutni adenovirusi, rotavirusi, kao i norovirusi, a ove dijareje su mahom blažeg toka. Lečenje je simptomatsko, najbolje sa probioticima, kao i adekvatnom ishranom, a to znači što više tečnosti koju treba nadoknaditi, kao i elektrolite. Preporučuje se hrana koja je lagana za varenje, bareno povrće, supe, keks, prepečeni hleb - savetuje naša sagovornica.

Ukoliko imate težu kliničku sliku, neprekidno povraćate i imate proliv (više od 10 tečnih stolica), ne možete da popijete lek niti da unosite tečnost, takođe je preporuka da se javite lekaru da ne biste dehidrirali.

- Ako se slučajno pojavi krv ii sluz u stolici, to je signal da se odmah javite lekaru. Povišena temperatura takođe znači da bi trebalo da posetite lekara - opominje dr Stojanović.

shutterstock-482561275.jpg
Shutterstock 
Salmonela najčešće vreba iz mleka, jaja i mesa, a posebno treba obratiti pažnju na to gde kupujemo sladoled i ostale lako kvarljive namirnicefoto: Shutterstock

Salmonela vreba iz sladoleda

Kada je reče o bakterijskim infekcijama, one su obično nešto težeg oblika, više su iscrpljujuće, duže traju, češće su praćene temperaturom, što, naravo, zavisi od uzročnika. Najpoznatija je salmonela, koja je zbog visokih temperatura i lakšeg razmnožavanja češća leti.

- Infekcija salmonelom obično traje 4-7 dana, nakon čega spontano prolazi, a smrtnost je veoma niska. Naravno, ima i težih oblika, ali nisu česti. Ova bakterija najčešće vreba iz mleka, jaja i mesa, a posebno treba obratiti pažnju na to gde kupujemo sladoled i ostale lako kvarljive namirnice - upozorava doktorka.

Toksini iz konzerve

Toksini, odnosno otrovni produkti koje luče pojedini mikroorgnizami, takođe mogu da budu uzročnik trovanja hranom koje je praćeno dijarejom. Najčešći problem je hrana koja stoji van frižidera, nedovoljno termički obrađene namirnice, hrana iz konzerva koja dugo stoji otvorena

stockphotowomanusesoapandwashinghandsunderthewatertaphygieneconcepthanddetail1614948739.jpg
Shutterstock 
Najbolja zaštita je higijena ruku, koja je obavezna i podrazumevajućafoto: Shutterstock

Kako da se zaštitimo?

Najbolja zaštita je higijena ruku, koja je obavezna i podrazumevajuća, dobro pranje svežeg voća i povrća, održavanje higijene radnih površina na kojima se pripremaju namirnice, kao pribora za pripremu hrane.

- U letnjem periodu hranu treba držati u frižideru, a izbegvati onu koja nije bezbedna, odnosno koja je duže stajala van frižidera. Takođe, ne treba kupovati namirnice na neproverenim mestima.

Probiotici uvek mogu da pomognu, čak i preventivno, jer održavaju balans mikroorganizma u crevima.

- Ne savetujem da se piju svakodnevno ceo život, ali mogu da se uzimaju bez bojazni, naročito pre putovanja koda se menja klima, hrana, voda, te nije loše pripremiti stomak za “šok”. Uzimajte ih nedeju dana pre polaska, dok ste tamo i nedelju dana po povratku - poručuje dr Jelena Stojanović.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.