Zbog bakterija i voće i povrće mora u frižider: Doktorka otkriva kako da izbegnete trovanje
Kada su visoke temperature hrana se brže kvari, bakterije lako stižu u organizam i izazivaju trovanje. Koliko dugo držati hranu u frižideru, kako je čuvati i šta treba izbegavati tokom vrelih dana?
Da li smemo da se oslanjamo na rok trajanja kada su ovako visoke temperature ili postoji hrana koja se brže kvari bez obzira na rok? Na ova pitanja odgovara dr Slavica Maris, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
- Visoke temperature i letnji period pogoduju razmnožavanju mnogih mikroorganizama. Naročito kada je u pitanju hrana životinjskog porekla, kao što su meso i proizvodi od mesa, jaja, mleko, mlečni proizvodi, riba, morski plodovi - navodi dr Slavica Maris.
Važnost termičke obrade
Doza mikroorganizama potrebna da izazove oboljenje zavisi od njihove vrste. Za neke je potrebna jako mala infektivna doza, za neke veća. Ali zavisi i od otpornosti našeg organizma, nemamo svi istu otpornost prema nekom mikroorganizmu.
- Svakako treba voditi računa gde nabavljamo te namirnice. Osetljive namirnice kao što je meso, mesni prerađevine od mesa, mleko, mlečni proizvodi, isključivo se kupuju iz rashladnih uređaja. Svakako postoji ograničenje koliko dugo se mogu čuvatiu rashladnim uređajima - kaže epidemiološkinja.
Ukoliko imate neku namirnicu koja je kontaminirana, koja ima neki mikroorganizam i ako tu namirnicu dobro termički obradite u dugom vremenskom intervalu uništićete mikroorganizme, objašnjava.
I voće i povrće treba čuvati u frižideru
I voće i povrće mogu da predstavljaju izvor infekcije i podložno tlo za neke mikroorganizme, za viruse kao što su norovirusi. Voće treba dobro oprati, a i oljuštiti.
- Ono što bih preporučila jeste da se hrana ne sprema za više dana, već se u periodima visokoh temperatura, kad je jako toplo, predlažu lagani obroci, nikako prženi i začinjeni, jer to troši energiju i zagreva sam organizam. U svakom slučaju ništa nam neće faliti da se par dana, kada je vruće, odreknemo mesa, nekih namirnica koji su lako kvarljive - poručuje dr Slavica Maris.
Pripremila: N.L.
Izvor: Rts.rs/Zdravlje.kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice