Kupovina i čuvanje namirnica na +30: Ne dajte da vam zbog trovanja presedne leto
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Svetski dan bezbednosti hrane

Kupovina i čuvanje namirnica na +30: Ne dajte da vam zbog trovanja presedne leto

Zdravlje -

Zbog viskoh temperatura hrana se brže kvari, a najosetljiviji su meso i riba, mesne prerađevine, jaja, mleko i mlečni proizvodi.

Da biste izbegli razne zdravstvene probleme, leti je potrebno da povedete računa kada kupujete hranu, čuvate je, pripremate, podgrevate ili držite van frižidera, poručuje nutricionista Branka Mirković povodom Svetskog dana bezbednosti hrane.

Meso i suhomesnato

Sveže meso ima crvenu boju, prijatan miris, elastično je i ako ga pritisnete nastalo udubljenje se brzo vraća. Mleveno meso se lakše kvari i potrebno je da ga nakon kupovine iskoristiti u što kraćem roku, najduže sledećeg dana.

branka mirković
branka mirkovićfoto: Pritnsceen

- Riba je veoma kvarljiva namirnica i zato posebno obratite pažnju na miris i izgled. Sveža riba je prijatnog mirisa, meso je elastično, oči bistre. Naročito pogledajte škrge, a najbolje je i da ih pomirišete. Meso i ribu treba uvek dobro termički obraditi - navodi nutricionista i naglašava da je kiselkast miris siguran znak da je proizvod počeo da se kvari.

Polutrajni suhomesnati proizvodi se lakše kvare od dugotrajnih - držite ih u frizideru i kupujete samo količine koje vam neće dugo stajati. Naduvena ambalaža i limenke su znak neispravnosti proizvoda.

Jaja

Jaja, posebno leti, treba čuvati u rashladnim uređajima. Kupujte ih u prodavnicama koje ih pravilno odlažu ili na pijacama koje imaju rashladne vitrine.

jaja moraju da se dobro termički obrade
jaja moraju da se dobro termički obradefoto: Shutterstock

- Ako se čuvaju na visokim temperaturama belance se odvaja, postaje vodenasto i jaja imaju neprijatan miris na sumpor. Tada nisu za upotrebu. Ona su idealna za razvoj salmonele i neophodna je dobra termička obrada da bi bila bezbedna – navodi nutricionista.

Da li ste znali?

Čak dva milona bakterija može da se razvije iz samo jedne (bakterije) za sedam sati.

Ne koristite proizvode koji se prave od svežih termički neobrađenih jaja - uglavnom se koriste za pripremu sladoleda, kremova za kolače i majoneza.

Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečne proizvode treba kupovati isključivo iz rasladnih vitrina, a prodavci bi trebalo da nose rukavice. Nakon kupovine odmah ih odlozite u frižider, najbolje u (dobro oprane i suve) posude od stakla ili eventualno od kvalitene plastike.

najosetljiviji su mladi sir i kajmak
najosetljiviji su mladi sir i kajmakfoto: Profimedia

- Najkritičniji su mlečni proizvodi sa kratkim rokom upotrebe, mladi sirevi i kajmak, dok su stari prevreli sirevi bezbedniji. Prilikom korišćenja kratko izvadite proizvod iz frizidera i uzmite čistom kašikom samo deo koji ćete koristiti i odmah vratite nazad - sugeriše nutricionista.

Dugotrajno mleko prilikom otvaranja može se koristiti najduže tri dana. Ako niste sigurni u ispravnost najbolje je da ga prokuvate.

sladoled je posebno kvarljiv
sladoled je posebno kvarljivfoto: Shutterstock

- Sladoled je veoma krarljiv proizvod i zato je opasno ako se otapa i ponovo zaleđuje. Frižider i zamrzivači čuvaju namirnice od daljeg razmnožavanja bakterija, ali ne uništavaju bakterije koje se već nalaze u namirnicama. Kupujte manje količine mlečnih proizvoda (samo koliko vam je potrebno) jer se tokom dužeg drzanja u frizideru, pogotovo ako nisu poklopljene, lakše kvare – naglašava naša sagovornica.

Kuvanje i podgrevanje

Kuvanu hranu ne držite na šporetu da se sporo hladi, već je preručite u hladan sud, stavite na mesto gde će se najbrže ohladiti i odložite u frižider. Podgrevajte samo potrebnu količinu. U frižideru može da stoji tri do četiri dana, a ako pripremate veću količinu najbolje je da je zamrznete. Zamrznutu hranu postepeno otapajte u frižideru.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track